Читалището в Рила празнува Сирни Заговезни

Юлияна КОЛЧАКОВА

Самодейците и работещите в читалището в Рила празнуваха Сирни Заговезни. В празника се включиха танцьорите от ансамбъл „Рилски ритми”, изпълнителите от певческата група „Рилски звуци”, децата от вокалната група „Рилските звънчета” и техните ръководители   Асен Колев, певицата Стойка Германова и Емилия Начева. Пременени в народни носии, участниците в събитието пресъздадоха характерни за празника обреди. От името на всички самодейци и екипа на читалището хореографът на „Рилски ритми” Асен Колев поиска и получи прошка от председателя на настоятелството Дафина Гърчева.

Атракцията на празника бе обичаят хамкане, изпълнен с много емоции и настроение. В него се включиха Стоян Янев – служителят, отговарящ за поддръжката на сградата, който посрещна и 30-ия си рожден ден, и най-малките самодейци – децата от танцовия състав. Читалищният секретар Лили Ортакчийска почерпи с  омесена от нея  пита. Служителите и самодейците подредиха и традиционна трапеза – с питка, баници, варени яйца и бяла халва.

„В седмицата преди Сирни Заговезни по инициатива на председателя на настоятелството Дафина Гърчева се събрахме и отбелязахме Сирна неделя. Читалището е нашето голямо семейство и по стар обичай поискахме и ни бе дадена прошка. Празникът завърши с хора и веселие.

За първи път отбелязваме Сирни Заговезни и искаме да стане традиция, както е с много други празници, които нашето читалище отбелязва от години”, каза Лили Ортакчийска. От читалището подчертаха, че вече се готвят и за честването на 125-годишнината на културно-просветната институция, което ще бъде през м. май.