Читалищният шеф Иван Сапунджиев съди БСП председателя Иван Каракашки в Кюстендил, набедил го за фашист и за почитател на Хитлер

Изправя пред Темида още Севдалина Демиревска, Емилия Васева, Георги Григоров и Николай Василев, пари не искал

24-03-02-ivan-sapungiev
Иван Сапунджиев
24-03-02-karakashki-1
Иван Каракашки

Председателят на читалище „Зора” Иван Сапунджиев се обиди на червения общински лидер от Кюстендил Иван Кракашки за думата „фашист” и го даде на съд. Сапунджиев обаче не иска пари, тъй като към иска няма финансови претенции, ищецът го съди за морално удоволетворение. Делото е образувано в Окръжния съд. Повод за жалбата на Сапунджиев е, че Каракашки в телевизионно интервю го обвинява във фашизъм, а по думите на Каракашки – читалището му развивало „профашистка дейност“. Освен това с писма пред посланика на Кралство Белгия у нас, министъра на културата, кмета на Кюстендил Петър Паунов и Общинския съвет общинският председател на БСП го набедил, че представлява фашизма чрез издания, величаещи Хитлер и сподвижниците му.

Каракашки писмено обвинява Сапунджиев пред институциите, че извършва стопански престъпления, като издава и отпечатва книги с пари на читалището, които после продава през частната си търговска дейност. Читалищният председател изправя пред съда и председателката на Антифашисткия съюз Севдалина Демиревска. Нея пък я съди заради реч по време на честване пред паметника на героя на Белгия, Тодор Ангелов – Божаната. „На обществено място на 30 ноември 2010 г. ме обвинява, че съм профашистки настроен“, заяви Иван Сапунджиев. Севдалина Демиревска също си е позволила с писма до областния управител и ресорните институции да твърди, че читалищният шеф бил профашистки настроен, а читалище „Зора“ развива „профашистка дейност“. Претенциите на Сапунджиев са и към съпартийците на Демиревска, Емилия Васева, както и Георги Григоров и Николай Василев. Случаят е възложен на прокурор Костадин Босачки.