Човекът на новото време: Дигитален предприемач с ферма от 200 кози изправя високите технологии срещу Ковид-19

  • Георги Мутафчиев от Банско разработва с екип термоиндикатор, който лови ранно развитие на инфекции

  • Младите трябва да рискуват и да излязат от образа на безработни хора без амбиции, съветва банскалията

Георги Мутафчиев е от Банско. Той е интересен млад човек, ерудиран, интелигентен и амбициран постоянно да се обогатява с нови и нови знания. Има дълбока връзка с природата и живее в хармония с нея. Занимава се едновременно с животновъдство и дигитално предприемачество. Освен това работи по проекти, свързани с превенция срещу Covid-19. Този безспорно талантлив младеж в момента е избрал да живее и да се развива в България. Най-различни награди от различни сфери обогатяват визитката му. Той е носител на титлата „Млад фермер” за 2019 г. През 2018 г. печели голямата награда „Най-добър стартъп“ на младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“, организиран от „Джуниър ачийвмънт“ в рамките на българското европредседателство.  Наскоро пък представи България на шестото издание на Европейския конгрес на младите фермери в Брюксел. В конкурсната програма на форума се включиха млади фермери от 15 страни – членки на ЕС, с 15 проекта. Георги Мутафчиев  представи проект за натурален пробиотик – биосуроватка от козе мляко. С него разговаряме за участието му в конгреса, за фермерството и за кризата с Ковид-19.

  • Георги, с какви впечатления останахте от участието си в Европейския конгрес на младите фермери и лично на Вас какво Ви донесе то?
  • За мен участието в шестото издание на Европейския конгрес на младите фермери беше една възможност да се запозная с иноваторите в сферата на селското стопанство, представляващи различните европейски държави. За съжаление пандемията ограничи провеждането на конгреса на живо, но това не попречи той да бъде изпълнен с емоции и вълнение дори и онлайн. Лично за мен конгресът ми помогна да оценя нивото на развитие на иновативните технологии и методи, прилагани във фермерството в Европа.
  • Вие се представихте с биосуроватка от козе мляко, разкажете ни нещо повече за този интересен продукт?

  • Биосуроватката от козе мляко има високо съдържание на протеини и калций и голяма част от групата на витамините и аминокиселините. Подходяща е за пиене от малки деца, спортуващи, бременни жени, кърмачки, както и за хора с проблеми с отделителната система – бъбреците и черния дроб. Тя извлича токсините, като в същото време дава енергия и засища. Самата суроватка се получава при производството на сиренето – „мляко, от което е извлечено сиренето“, напълнено в бутилка. Важно е да отбележа, че ние не използваме консерванти, което скъсява срока на годност на 10 дни, което означава, че продуктът трябва да се консумира сравнително бързо.
  • Колко кози отглеждате във Вашата ферма в Банско, защо се спряхте точно на тези животни и какви са предизвикателствата пред един фермер в днешно време?
  • Броят на животните е непостоянен и варира между 150 и 200. Една част от тези животни са представители на две автохтонни породи – „Местна дългокосместа“ и „Калоферска дългокосместа“. За тези породи е известно, че са устойчиви, което е подходящо за условията в подножието на Пирин. За сметка на това тяхното разпространение е ограничено, което ги причислява към автохтонните породи. Козата е животно, което на първо място е чисто и много своенравно. Млякото, което добиваме от тези животни, е с доказано високи показатели, което отчасти се дължи на факта, че всички животни в нашата ферма се отглеждат на свободна паша и имат меню, съставено от природата в подножието на Пирин.

Едни от основните предизвикателства за фермерите са ежедневното полагане на грижи за животните, намирането на правилните помощници, в лицето на пастирите, и търпението. Фермерството изисква непрекъснато всичко това.

  • Като млад човек кое Ви подтикна да се занимавате със земеделие и как виждате бъдещето на този сектор у нас?
  • За щастие днес живеем във време, което позволява многопосочно развитие на човек. При мен земеделието е едно от интересните ми занимания, за които отделям време и усилия. Тъй като се развивам предимно в сферата на високите технологии и медицината, връзката с природата, която животновъдството ми дава, е безценна и балансираща ежедневието ми.

Всеки сектор се развива със своето собствено темпо. Според мен през последните години земеделието започва да интегрира все повече нови технологии и методи, които улесняват производителите и повишават добивите. Въпреки това смятам, че развитието на сектора трябва да бъде с умерено темпо, за да може всяка една нова технология да бъде максимално приспособена към корените на земеделието, а именно – природата. Много е важно тази връзка с природата да не се губи и нарушава, понеже точно тя стои в основата на земеделието.

  • Как Вашата ферма минава през кризата с коронавируса?
  • За щастие кризата, породена от разпространението на Covid-19, не успя да „разруши“ земеделския бизнес в България, което е от ключово значение за страната. В крайна сметка хората няма как да престанат да се хранят, което означава, че този сектор не може да бъде затворен. Хубавото в нашия случай е, че ние разполагахме с достатъчно храна за животните в началото на пролетта и имахме възможност да преодолеем няколкоседмичната извънредна обстановка. Помните, Банско беше затворено до средата на месец март. В хода на извънредното положение смятам, че успяхме да задържим производството на нашите млечни продукти максимално незасегнато.
  • До какъв етап стигна работата ви в международния екип по проекта с овладяване на пандемията от Ковид-19?
  • В момента работя по два проекта, свързани с иновативни методи за превенция от Covid-19 и други разпространени заболявания. Проектът от месец март, който нарекохме Kelvin Health, продължава своето развитие, установявайки редица партньорства с болнични звена в целия ЕС. В момента проектът се намира на етап за събиране на данни, свързани с обучение на изкуствен интелект. Впоследствие той ще има способността да разпознава признаци на редица важни заболявания. Целият този процес на заснемане и определяне на диагноза ще се случва от смартфон, към който е прикачена портативна термокамера.

Другият проект, който развивам, се казва „Термоиндикатор TOM“. Той представлява един световно иновативен метод за продължително наблюдение на телесната температура. Материалът, подобен на боя, се нанася по протежението на сънната артерия на човека и в период на до 24 часа непрекъснато измерва нивото на телесната температура. В случай че човек има повишаване на температурата, индикаторът видимо променя цвета си. По този начин хората ще успяват да „уловят“ ранното развитие на инфекция, понеже температурата, при която едно подобно заболяване започва да „работи“, е неуловима в случаите, когато липсват други симптоми: кашлица, хрема, задух и т.н.

Продуктът се препоръчва като предпазна мярка за всеки човек, независимо от неговата възраст, пол и работа, тъй като съставът е абсолютно безвреден (произведен за нас в лаборатория в САЩ), а методът на работа на продукта е елементарен за разбиране.

  • Вие бихте ли се ваксинирали срещу коронавирус?
  • Имайки предвид обстоятелствата и краткия срок, при които „фарма фирмите“ успяха да създадат ваксина с висока ефективност, смятам, че ваксинирането ще бъде следващото „ново нормално“ след носенето на маски и спазването на социална дистанция. Обезателно бих се ваксинирал!
  • Имали ли сте колебания тук или в чужбина да продължите своя професионален и житейски път?
  • Разбира се. Всеки млад човек иска да се развива в най-добрата среда. За щастие имам възможността да работя с партньори от различни държави и да научавам все повече особености за живота в тях. Не бих казал, че механизмите за създаване и управление на бизнес в България са най-добрите, но за сметка на това членството ни в ЕС дава възможност за свободни бизнес взаимоотношения с представители от други държави. Не отричам идеята да напусна България след време, но смятам, че към момента съм открил среда за развитие тук.
  • Имате ли съвет към младите хора в България, защото Вие сте пример за един успял, талантлив и амбициозен човек?
  • Най-напред благодаря за хубавите думи! Съветът, който мога да дам на младите хора, е да рискуват. На тази възраст им препоръчвам да се „гмуркат“ в различни предизвикателства и начинания, за да могат наистина да усетят какво е нещото, което им носи най-голямо удоволствие. Важно е да се опитат да излязат от общото разбиране за младите в България – безработни, издържани от семействата си и без амбиции. Може би самото определяне на младите хора като такива довежда до демотивация в част от тях. Важно е човек да мисли, да опитва, да открива нови неща и в крайна сметка да открие себе си.

Силвия БОРИСОВА