ЧРД на Арон Аронов – оперната легенда от Дупница!

Гордостта на Дупница – оперният певец Арон Аронов празнува рожден ден днес. За легендарния тенор денят минава в празнична атмосфера, а честитки и пожелания се сипят от всички краища на света. След десетилетия музикална кариера и слава, той никога не забравя родния си град. И с гордост носи званието „Почетен гражданин“.

„Дупница ми даде всичко. Даде ми моите родители, сестра ми и гласа, с който покорявам сцени и публика по цял свят. Истината е обаче, че никъде не съм пял така както на дупнишка сцена“, споделя Аронов. И често запява на шега: „Знаят ме като лорд, знаят ме като граф, като барон, но аз си оставам момчето от Дупница – Арон“.

Той е роден на 12 юли 1937 г. Като ученик се занимава със спорт, шах и музика. Става окръжен първенец на 100 м гладко бягане за юноши, втори е на градския турнир по шахмат и втори на юношеския турнир по тенис на маса в Дупница.

Първите си изяви в оперетни спектакли прави още като ученик в Дупница. Завършва „Оперно пеене“ в Българската държавна консерватория и майсторски клас при големия вокален педагог Христо Бръмбаров. През 1965 г. постъпва в Държавния музикален театър „Стефан Македонски“. Изпълнява всички централни тенорови роли. След прекратяване на сценичната си кариера се отдава на вокална педагогика.

За 45-те години творческа кариера Аронов е играл в 975 спектакъла в ролята на Едвин от „Царицата на чардаша“ – може би най-известната му изява. Многобройни са превъплъщенията му в различни персонажи от „Веселата вдовица“, „Графиня Марица“, „Прилепът“, „Цигански барон“, „Тоска“, „Турандот“, „Страната на усмивките“ и много други.

Арон Аронов свързва живота си със Здравка Писарева, логопед. Имат дъщеря Сабина, която не тръгва по стъпките на родителите си, а се насочва към филологическите науки.

 

На многая и благая лета!