ЧРД празнува оперетната прима от Дупница Донка Шишманова

Рожден ден празнува на 14 април оперетната прима Донка Шишманова. Тя е родена в Дупница. Завършва Музикалната академия, след което работи четири сезона във Варненската народна опера. От 60-те години е артист солист на Държавен музикален театър „Стефан Македонски” в София.

С вокалните си качества, артистичността си и яркото сценично присъствие Донка Шишманова от самото начало на кариерата си е любимка на публиката. Емблематични за нея са ролите в „Царицата на чардаша“, „Бохеми“, „Кармен“, „Цигански барон“, „Хубавата Елена“ и още, и още…

Именитото сопрано гастролира на редица световни сцени: Гърция, Русия, Румъния, Чехия, Китай, Германия и всички оперни сцени в България. Участва в два игрални филма – „Черните лебеди” и „Юлия Вревска”.

Сред първите, които поздравиха рожденичката, бе легендата на българската оперета Арон Аронов, който също е от Дупница.

„ЧРД на моята скъпа колежка, любима партньорка, съдупничанка, великата оперетна звезда Донка Шишманова“, написа Аронов в социалната мрежа. И в чест на празника припомни един от най-обичаните им дуети – Камелия и Маестрото от оперетата „Младостта на маестрото“.

Донка Шишманова посрещна рождения си ден в София, но се гордее, че никога не забравя дупнишките си корени. Неведнъж тя се е завръщала на родна сцена и е участвала в културни мероприятия рамо до рамо с други оперни и оперетни знаменитости от Дупница като Арон Аронов, Диман Панчев, Любомир Дяковски, Михаил Чомаков и др.