Шампионът по ски алпинизъм от Боровец 2020 Никола Калистрин: Знаех, че ще спечеля – битката бе с хронометъра

Най-голямата ми цел са Олимпийските игри през 2026 г. в Италия

 

Нов рекорд и златен медал – това са постиженията на 24-годишния състезател Никола Калистрин от първото за сезона държавно първенство по ски алпинизъм. Надпреварата се проведе в Боровец на 13 декември. В дисциплината скоростно изкачване младият състезател от клуб “АлПиринСки” /Банско/ завоюва първо място с рекордните 38.43 мин.  Никола Калистрин е възпитаник на треньора Иван Баряков, бивш национал по ски бягане и участник на две олимпиади. Младият ски алпинист е с диплома за висше образование – треньор по туризъм и алпинизъм от НСА. Ники Калистрин замина за Италия, за да вземе участие в първия етап от Световната купа, който ще се проведе в курорта Понте ди Леньо на 19 и 20 декември.

– Г-н Калистрин, как се чувствате като шампион? Каква беше първата Ви емоция след победата?

– Чувствам се много добре! За трета поредна година печеля това състезание, но тази година постигнах много добър резултат, като минах границата от 40 мин. и я свалих на 38.42 мин. Старият рекорд беше 41 мин. на Кирил Николов-Дизела.

– Труден ли беше пътят до медала?

– Да, за постигане на такъв резултат подготовката е целогодишна – 6 дни в седмицата по две тренировки на ден, сутрин и следобед.

– В кой момент разбрахте, че печелите?

– Още в началото знаех, че ще победя. Тук основната борба беше с хронометъра и постигането на нов рекорд на това трасе.

– Кой Ви поздрави пръв?

– Пръв ме поздрави съдията на финала Николай Диков, който е един от най-добрите наши ски алпинисти от 90-те и началото на новото десетилетие, а също така е сред най-големите мотиватори за развитието на този спорт в България.

– Коя победа е най-важната в живота Ви досега?

– Все още няма състезание, което да е най-важно за мен. Държавен шампион съм във всички дисциплини през последните 3 години, но най-важната победа за мен е предстоящата на всяко следващо състезание.

– Към Вас вече има големи очаквания. Това притеснява ли Ви?

– Да, малко, основната цел е постигане на добри резултати на кръговете от Световната купа, както и на световното първенство. Но най-голямата ми цел е участие на Олимпийските игри през 2026 г. в Италия, когато спортът ще влезе на 95% в олимпийското семейство.

– Вие сте единственият българин, участвал в Световната купа по ски алпинизъм през 2020 г. Какво Ви донесе това участие?

– Сезон 2020 беше много къс и не можах да реализирам основните си цели заради наложената карантина в цяла Европа. Европейското първенство през март, което беше основната цел, така и не се състоя. Участието в трите кръга от Световната купа ми донесе основно натрупване на опит в състезанията от висок ранг.

– Откъде идва любовта към ските и планината?

– Ските са моят живот от 3-годишна възраст благодарение на моите родители. Целия си живот от най-ранно детство досега прекарвам в планината, която ми осигурява и работа, и практикуване на любимите ми спортове.

– Кои са Вашите фаворити в ски дисциплините?

– Основните ми фаворити са Иван Арнолд от швейцарския отбор, Микеле Боскачи и Роберт Антониоли от италианския отбор. Всички те са носители на Световната купа, както и световни шампиони.

– Кой е най-големият урок, който ски алпинизмът дава?

– Ски алпинизмът е един от най-трудните спортове за издръжливост в света. За да си добър, трябват много качества, но най-вече воля за постигане на по-добри резултати въпреки трудностите.

– Как си почивате?

– Рядко почивам. Когато не съм на тренировка, се занимавам със семейния бизнес, който също е свързан със ски услугите. Освен това отделям и време за учене – в момента съм магистър към Националната спортна академия, специалност “Спорт за високи постижения”.

– Как епидемията от Ковид засегна ски спортовете в България?

– Доста зле като цяло, голяма част от състезанията бяха отменени, което демотивира огромна част от състезателите. Проблем е и невъзможността за практикуване на спорт на открито по време на карантината. Спортът и неговото практикуване не трябва да бъдат забранявани по никакъв начин, това е право на всеки човек. Особено индивидуалните спортове, които се препоръчват по време на пандемия.

– С какви амбиции в спорта ще посрещнете новата 2021 година?

– Очаквам да реализирам много мои цели през Сезон 2021 като участие на повече международни състезания, както и постигане на по-добри резултати. Надявам се епидемията скоро да отмине и да можем да практикуваме спорт навсякъде и без ограничения!