Шести празник в памет на Гюрга Пинджурова ще се състои утре в Трън

Шести празник в памет на българската народна и оперна певица Гюрга Пинджурова ще се състои утре в Трън, съобщиха от общината. На откритата сцена пред читалището, носещо името на популярната изпълнителка, ще се изявят над 230 участници от областите Перник, Благоевград, София и Търговище. Събитието е по повод 127 години от рождението на певицата и ще премине под надслов “Да запеем песните на Гюрга”. Голям портрет на изпълнителката на “Хей, поле широко”, нарисуван от художника Сашо Евтимов, ще краси откритата сцена на празника.

Именитата българска певица е родена на 18 април 1895г. в семейство на трънски майстор зидар и била най-малката сред още петима братя и сестри. Силния глас наследила от майка си, а музикалността от баща си, който бил изкусен гъдулар. Малката Гюрга научила песните преди буквите. За първи път се качила на сцена на 12 г. на празника на Кирил и Методий. Оттогава не минавало ученическо и градско тържество в Трън без нейно участие. Пинджурова завършила първия випуск на Държавното музикално училище и курс за оперно пеене в Пражката консерватория, който взела за три години вместо за пет.

След бляскавото си образование трънчанката загърбила европейските сцени и се върнала при аптекаря гъдулар Иван Тричков в родния си град, на когото родила двама сина. Домът на сем. Тричкови до днес е сред най-хубавите сгради в Трън. През януари 1921 г. Гюрга изнесла първия си концерт в България, като изпълнила арии из опери и разработки на народни песни. От 1923 г. до 1938 г. Пинджурова учителствала в Трън, София и селата Драгойчинци и Лялинци.

През 1938 г. се установила в София. Още в края на същата година запяла пред микрофона на Радио София, та чак до края на дните си. През 1939 година се появили първите ѝ плочи с народни песни.

Преди три години гордите трънчани вдигнаха паметник на именитата си съгражданка. Бронзовата скулптура е висока 1,80 м, неин автор е Спас Киричев. Облечена в традиционна за региона носия, Гюрга е полуседнала върху морена, държи отпред ръцете си и сякаш пее. На дясното рамо на наричаната в родното Трънско “мама Гуга” е кацнала гугутка. Птицата символизира едно от най-популярните изпълнения на Гюрга – “Гугутка гука в усои”. С бронзови букви са изписани няколко прощални думи на певицата, казани на трънски диалект “Айде да попоемо”. В края на дните си “мама Гуга” пожелала да бъде изпратена с песен.

“Мама Гуга е символ на гордата и талантлива трънчанка. Тя изпя най-обичаните народни песни и прослави Трънския край”, сподели кметът на общината Цветислава Цветкова. Народната прима е увековечена с определението “трънския славей”, обезсмъртяващо любовта на земляците ѝ към нейното изкуство.

Пинджурова е лауреат на Димитровска награда, народен артист, носител на ордените “Кирил и Методий” и “Червено знаме на труда”.

Гюрга Пинджурова е почетен гражданин на Трън. Званието ѝ е дадено посмъртно.