Шефката на „Амала-Приятели“: Образователните медиатори в Дупница са недостатъчни! 4-5 души обикалят махалите срещу минимална заплата

Юлия Любенова (първата вляво) с приятели от „Амала”
  • Ромските деца искат да се върнат на училище, по домовете нямат електричество, камо ли таблети

  • Наред с безработицата, образованието си остава един от най-големите проблеми на ромите, каза Юлия Любенова

Образователните медиатори, които работят с учениците от ромската общност в община Дупница, са крайно недостатъчни. Медиацията в сферата на образованието трябва да стане делегирана от държавата дейност, за да е по-ефективна. Това заяви за в. „Вяра” Юлия Любенова – председател на Сдружение „Амала-Приятели“, чиято основна цел е повишаване на образователната интеграция на деца и младежи от етнически малцинства.

„Броят на образователните медиатори в община Дупница е недостатъчен. В момента има 4-5 медиатори, които работят с ученици от ромското малцинство. Особено в условията на пандемията те са основната връзка на нашите деца с училищата. Носят по домовете напечатани на хартиен носител материали, обикалят махалите, срещат се с децата, с родителите. През пролетта, когато беше първото затваряне заради Ковид-19, направиха всичко възможно, за да могат учениците да завършат учебната година. Тези хора се раздават, а са на минималната работна заплата, осигурявана по проекти. Според мен това трябва да бъде делегирана от държавата дейност с гарантирано финансиране”, каза Любенова. С нея разговаряхме за проблемите на малцинството и какво прави неправителствената организация за общността, а поводът е ромската Нова година (Банго Васил).

Образованието си остава един от най-големите проблеми на ромите. Наред с безработицата, ниската квалификация, лошите условия на живот в кварталите, недостига и липсата на доходи.

„Всички деца от малцинството са обхванати от училищата, но впоследствие те не го посещават, много от тях не успяват да завършат средно и основно образование. Особено сега, при дистанционното обучение срещат много трудности. Някои от тях нямат в домовете си електричество, камо ли таблети, лаптопи или компютри и интернет. Това им пречи да се образоват. Много от учениците връщат празни занесените им листа със задачи, защото не могат да се справят. Казват: „Ние трудно работим в клас, а у дома е още по-трудно. Вкъщи няма кой да ни помогне, по-добре е да ходим на училище”. В годините, в които от „Амала – Приятели“ работим с хората в Дупница, успяхме от потенциал да ги превърнем в капитал за града. За съжаление обаче не можем да обхванем всички”, посочи Любенова. Тя отбеляза, че последният проект, който са реализирали, е приключил в края на миналата година. „По проект „Заедно ще успеем“, финансиран по Програма „Ирис” от Фондация „Работилница за граждански инициативи“. „През месеците август, септември, октомври и ноември успяхме да подпомогнем 150 семейства на територията на община Дупница, включително от ромската махала в село Крайници. Осигурихме им продукти от първа необходимост, средства и дезинфектанти за предпазване от коронавируса, брошури, от които да се информират за болестта. Оказвахме психологическа и консултантска помощ. Помогнахме да не се разпаднат няколко семейства, в които имаше конфликти. Когато няма средства за ежедневни нужди, когато се стигне до там да няма хляб, скандалите избухват много лесно”, обясни председателката на сдружението. И допълни: „От 6 години непрекъснато подпомагаме около 40 деца от 7-и до 12-и клас, осигуряваме им учебници, учебни помагала, карти за транспорт. „Амала” има организация в Дупница от 2003 г. Не сме спирали да работим по проекти и програми, насочени към проблемите на малцинствените общности. Приоритетът ни е образованието”.

Коронакризата се отразява изключително зле на ромите в Дупница, казват хората от етноса. „Коронавирусът и пандемията донесоха много негативи на всички. Още повече, в по-голяма степен засегна малцинството. Нашите хора са заети основно със сезонна работа, нискоквалифицираният труд, с който са ангажирани, е и нископлатен. Покрай масовите съкращения много хора останаха без работа и доходи. Много хора заболяха. Много хора загубиха битката с болестта. Ситуацията не е никак добра”, коментира Юлия Любенова. Като проблеми тя посочи и тежките условия в махалите, където мизерията е постоянният спътник на обитателите им. „Махалите са извън регулацията. Не всички хора имат водопроводи, ток, няма канализация. Често има аварии на водопроводите. Каква хигиена могат да спазват при тези условия живеещите в Гиздова махала?”, отбеляза шефката на неправителствената организация. За Банго Васил Юлия Любенова каза: „Всеизвестно е, че ромите сме весели хора по душа. Обичаме веселбата и празнуваме всички празници. Банго Васил се празнува 3 дни – на 13, 14 и 15 януари. Сега няма да има шумни празници. Всяко семейство ще се събере в тесен кръг и с една скромна вечеря, според финансовите възможности, ще посрещне празника. Традицията е на празника да се яде птиче месо – коли се гъска, патица, петел или кокошка. В моето семейство довечера ще приготвим сарми. Ще сложим на трапезата и питка, и баница с късмети”, разкри Юлия.

Според последното преброяване от 2011 г. ромите в община Дупница са 6,96% от цялото население. В града има 3 компактни ромски махали – „Аракчийски мост“, Гиздова махала и Каваклия. Немалко хора от малцинството има и в Горна махала.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА