Шефката на Арбитражния съд Мария Янева присъства на приема за 140-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Франция

Мария Янева и Ерик Льобедел

Основателят на Софийския арбитражен съд при Международната асоциация за правосъдие и арбитраж Мария Янева беше сред гостите на приема, даден от френския посланик у нас н. пр. Ерик Льобедел и неговата съпруга г-жа Бриджит Льобедел по повод кръглата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете държави, съобщават от съда в сайта си. Мария Янева е и международен арбитър към Арбитражния съд на Парижката арбитражна камара. Приемът е бил уважен от редица български държавни и правителствени ръководители, сред които вицепрезидентът Илияна Йотова, бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, депутати, магистрати, бизнесмени, културни дейци и общественици.

В своето слово посланик Льобедел припомнил, че освен националния празник на неговата страна България и Франция имат повод и за съвместно честване – 140-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете държави. Началото е поставено през 1879 г., когато Париж изпраща в новоосвободеното ни княжество Йожен Шефер в качеството му на дипломатически агент и консул. Той връчва акредитивните си писма на княз Александър Батенберг на 8 юли и с това поставя началото на официалните отношения между двете страни.

Софийският арбитражен съд при Международната асоциация за правосъдие и арбитраж е първата българска правораздавателна институция, която сключи меморандум за сътрудничество с Арбитражния съд към Парижката арбитражна камара, а наши арбитри са регистрирани в списъците на авторитетната френска институция.

Припомняме, че Мария Янева е родена и израснала в Дупница. Тя е председател на фондация „Искам бебе” и е известна с каузата си „За повече деца на България”, благодарение на която се събират средства за подпомагане на ин витро процедури за семейства с репродуктивни проблеми. Мария Янева е дъщеря на директора на Бюрото по труда в Дупница Наташа Илиева.