Шефката на статистическото бюро в Благоевград Емилия Илиева: 2/3 от домакинствата в Пиринско имат достъп до интернет, мъжете по-активни в сърфирането

 

 

13-13-emilia-ilieva12

Емилия Илиева

Използването на информационно-комуникационни технологии в област Благоевград става все по-масово. Само за последните 7 години домакинствата с достъп до интернет са се увеличили близо три пъти, съобщи шефката на статистическото бюро в Благоевград Емилия Илиева.

През 2016 година 64% от жителите на областта имат достъп до интернет в домовете си. Това е нарастване от 0,7% спрямо предходната година. Това сочат данните от проведеното изследване на Националния статистически институт за използване на информационно-комуникационните технологии.

През 2016 година с най-висок относителен дял на домакинствата с достъп до интернет е област Варна (73,8%), а с най-нисък – София-област (47,5%). По този показател област Благоевград заема единадесето място сред 28-те области.

Относителният дял на лицата на възраст между 16 и 74 години в област Благоевград, които използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично през 2016 година, е 57%, като спрямо предходната година е отбелязан растеж от 1,4%.

В област Благоевград мъжете са по-активни при използването на интернет, като техният относителен дял е 57,1%, докато за жените той е 56,8%. Както при мъжете, така и при жените този дял е по-нисък от общия за страната по пол, съответно с 1,4 и 1%.