Шефът на ОДМВР в Кюстендил Елиан Стамболийски разпореди дисциплинарни производства срещу полицаите Попов и Сотиров

Елиан Стамболийски
  • Магистрати и граждани продължават да питат: Полицията воюва ли с прокуратурата и съда в Дупница

  • Защо униформените са влезли в съда въоръжени, били ли са на работа

 

Шефът на ОДМВР в Кюстендил Елиан Стамболийски е разпоредил дисциплинарни производства срещу полицаите Стефан Попов и Валери Сотиров. Това оповести говорителят на полицейската дирекция в областта Катя Табачка в петък (22 март), след като предния ден Районният съд в Дупница отстрани от длъжност двамата служители от бобошевския полицейски участък на РУ-Дупница. Стана ясно още, че съдените за побой над арестант полицаи ще обжалват решението на Районния съд в Дупница.

„Две дисциплинарни производства са започнати в ОДМВР-Кюстендил със заповеди на директора от 7.3.2019 г. Поводът са 2 писма от РП-Дупница. Първото е от 27.2.2019 г., с което се съобщава, че двама служители са привлечени като обвиняеми за извършено престъпление от общ характер. Последвало е писмо от ОДМВР-Кюстендил до РП-Дупница с искане да се уточни престъплението – дали е умишлено, или по непредпазливост. Да се уточнят време, място и обстоятелства за прецизиране на основания за търсене на дисциплинарна отговорност.

Второто писмо от РП-Дупница е от 6.3.2019 година и уведомява ОДМВР, че двамата служители са привлечени като обвиняеми за умишлено престъпление от общ характер за нанасяне на телесни  повреди при изпълнение на служебни задължения. За пострадал на 11.08.2018 г. се сочи С.Б. от гр. Бобошево.

Той (С.Б.) е привлечен като обвиняем за извършени престъпления (през нощта на 10 срещу 11 август 2018г.)  по чл.325, ал.2 и по чл. 131, ал. 2, т. 3 във връзка с чл. 130, ал.1 от НК по досъдебно производство, образувано на 3.9.2018 г. от РП-Дупница.

Вчера Районен съд-Дупница е постановил отстраняване от длъжност на двамата полицаи от РУ-Дупница по искане на Дупнишката прокуратура.

Двамата полицаи ще обжалват определението на Райония съд в законовия срок”, пише в прессъобщение до „Вяра” в отговор на писмено зададените въпроси от предния ден.

Скандалът в съда в четвъртък и изнесената информация провокираха коментари и още въпроси.

Защо нахлулите в сградата на съда служители от местното полицейско управление, сред които разследващи, са въоръжени? Това опит да сплашат прокурорите и съдиите, ангажирани с делото, ли е? Полицейските служители, присъствали на започналото в четвъртък в 9,30 часа съдебно дело, били ли са на работа в този час, или са загърбили служебните си ангажименти? Имат ли оправдание за това, че не са на работа – поискан и разрешен отпуск или отсъствие от работа? Вярно ли е, че за да отидат в залата, където се води делото, част от тях са избутали дежурния полицай на входа на Съдебната палата, без да им бъде направена проверка? Прокуратурата и съдът информирани ли са за акцията на полицията? Това война на полицията срещу прокуратурата и съда ли е? Отстранените от работа полицаи Стефан Попов и Валери Сотиров имат ли предишни нарушения и откога са в системата?

Междувременно стана ясно, че за да оправдаят действията си след упражненото насилие Попов и Сотиров завеждат контрадело срещу Слави Бачев. Двамата твърдят, че той им е нанесъл удари. Излиза, че ги е удрял, докато е бил с белезници на ръцете. Експертизата по делото обаче показва съвсем друго.

Както писахме, в четвъртък Районият съд отстрани от работа полицаите Стефан Попов и Валери Сотиров за това, че са превишили правата си и са нанесли жесток побой на задържан младеж. Съдия Людмила Панайотова взема решение и издава определението, докато на вратата на съдебната зала стоят 50-ина служители от местното полицейско управление, въоръжени. Заедно с тях е и началникът им Борислав Динев.

Най-скандалното е, че от м. август досега случаят е потулван.

 

Скандал! На вниманието на гл. прокурор и министъра на вътрешните работи! Районният съд в Дупница отстрани от длъжност двама полицаи, пребили млад мъж в Бобошево