Шефът на полицията В. Попов разчиства Самоков от катастрофиралите коли

Васил Попов

Потрошените автомобили се трупаха 30 г. пред управлението като в автоморга, стресираха самоковци

Началникът на полицията в Самоков гл. инспектор Васил Попов се зае с премахването на ламарините и остатъците от катастрофирали коли в центъра на Самоков.

До дни колите от катастрофи, които от 30 години се складираха пред самоковската полиция, ще бъдат преместени – научи в. “Вяра“. Оказа, че инициативата е на началника на РУ на полицията гл. инс. Васил Попов. Докладните му са минали през много институции, разрешението на преместването е подписано преди дни от самия министър на вътрешните работи. Над 100 бяха возилата, които се трупаха в самия център на града около сградата, а районът приличаше на автоморга, в която са събрани от стари лади до лъскави лимузини.

Превозните средства в момента се транспортират до двора на някогашната „Топлофикация“ в Самоков. Както е известно, при катастрофи и определени обстоятелства возилата се задържат като веществено доказателство от прокуратурата. Те са били обект на престъпление или с тях е извършено такова. Има и случаи, в които собствениците им не са ги потърсили повече от 10 години.  Други пък са с неустановени притежатели или представляват купчина изгнили ламарини. „Искам Самоков и центърът му да имат хубава визия и се заех с това начинание. Наистина отне време, но има процедура и трябваше да ги спазим. Всичко вече е според правилата на българското законодателство. Кметът Вл. Георгиев подготви докладна пред Общинския съвет“ – коменитара за в. “Вяра“ Васил Попов.

Припомняме, че през месец септември миналата година, по време на отчета на Васил Попов пред Общинския съвет, съветникът Светлана Атанасова зяви, че е необходимо колите от катастрофи да се махнат от центъра на Самоков и апелира да се направи паркинг за тях. „Всички колеги чухме добрите резултати, които отчетохте. Имам един въпрос, който е към общината и към Вас. През центъра на Самоков минава голям поток от туристи, които посещават музея и централната градска част. Също и граждани, деца и т.н. минават покрай колите от катастрофи, оставени пред полицията. Доста смущаваща е гледката пред полицейското управление заради колите, които виждаме там, оставени вследствие на пътни произшествия. Може би е редно да се намери друг паркинг и може би не им е мястото точно на центъра на града в това състояние. Предстои саниране на сградата и предполагам визията на полицията ще е съвсем различна. Може ли да се помисли и за преместване на пострадалите от катастрофи коли, да не се оставят пред полицията?“ – постави въпроса Светлана Атанасова.

Тогава началникът на полицията се ангажира да обсъди поставените му въпроси с ръководството на Областната дирекция на полицията и за възможността да бъдат изместени по надлежния ред. Сега това е поредна акция на началника на полицията в Самоков, която получава адмирациите на местните.

Мястото, където ще се паркират колите от катастрофи, е определено чрез докладна на кмета Вл. Георгиев, която бе гласувана от Общинския съвет на едно от сесиите преди два месеца. „Самоковската полиция е имала какви ли не началници, включително и такива, които излагаха имиджа на МВР. Васил Попов е полицай от по-високо ниво. Върши си работата“ – коментираха самоковци, докато гледаха как строшените и зловещи коли се товарят на автовоз и заминават за новия си паркинг.