Шивашкият бос Димитър Шопов с условна присъда за присвояване на над 7000 лв. в Дупница

Маргарита Алексиева
  • Плаща над 10 бона обезщетение на държавата и разноски по делото, реши съдия Маргарита Алексиева

  • Изп. директор на „Мастра БГ” отнася присъди за присвояване на средства по проект за преквалификация на шивачки и фалшификация на документи, може да обжалва

 

Изпълнителен директор на местно шивашко предприятие е осъден за длъжностно присвояване, съобщават от Районния съд в Дупница. Шефът на „Мастра БГ” ООД Димитър Шопов, който през 2010 г. бе привлечен като обвиняем за присвояване на 11 хил. лв. от държавата по проект за преквалификация на 87 шивачки, получава две условни присъди. Той ще трябва да плати и над 10 000 лв. обезщетения и деловодни разноски.

Шивашкият бос е изправен на подсъдимата скамейка за това, че в периода от 28 декември 2004 година до 1 януари 2005 година в условията на продължаващо престъпление е присвоил пари, собственост на Република България. Това е станало, като той е учредил Образователно културно-просветно дружество с Професионалната гимназия по облекло в Дупница. Съден е и за фалшификация на документи, които са му били необходими за прибирането на парите.

Получава присъди по две от обвиненията. Признат е за виновен в това, че в периода от 3 април до 30 октомври 2006 година чрез използване на официални документи с невярно съдържание – сметки за изплатени суми, разходни касови ордери за платени наеми на помещение, платени режийни разходи (вода, ток, телефон), машини и оборудване, закупени материали и др., без правно основание е взел 7943,98 лв. За това съдия Маргарита Алексиева му налага наказание „лишаване от свобода” за срок от 1 година и 6 месеца, което е най-тежкото, предвидено по закон за това престъпление.

Осъден е още за съставяне и на неистински частни документи – граждански договори. Шопов сключил договорите от името на образователното културно-просветно дружество с гимназията по облекло, което представлявал в качеството си на изпълнителен директор на „Мастра БГ”, и 6 лица, и ги представил на служители в Бюрото по труда в града. Подсъдимият изготвил фалшивите документи, за да докаже, че съществува правоотношение между дружеството и посочените лица, в качеството им на изпълнители по същите договори, по силата на което лицата са се задължили да извършат определена услуга, а възложителят да им плати. Наказанието за това е „лишаване от свобода” за 6 месеца. Изтърпяването и на двете наказания е отложено за срок от 3 години.

Подробности в печатното издание

 

Вестник „Вяра“ уведомява своите читатели