Шофьор на линейка разказа за дереджето на здравеопазването в Дупница

Марин Йорданов
  • Марин Йорданов: Носим болните от Ковид-19 до 4-тия етаж, стигаме до 11 случая на ден

  •  Двете болници в града са пълни и не приемат, едва намериха място за човек с кръвоизлив, а триажният кабинет е без лекар, алармира служителят

Тежко болните от Ковид-19, които не могат да се движат сами и са насочени за хоспитализация в общинската в Дупница, биват носени и качвани на носилка до 4-тия етаж на Инфекциозно отделение в бившата Транспортна болница и до втория етаж на бившата Военна болница, където на мястото на ортопедичния кабинет е изградено Ковид отделение. Причината е в липсата на асансьори, в които могат да се превозват хора на носилки и болнични легла. Това изключително сериозно затруднява екипите на Спешна помощ, персонала на лечебните заведения, грижещ се за настаняването на пациентите – шофьори на линейки, санитари, и най-вече на близките на болните. За проблема алармира Марин Йорданов – шофьор на линейка към Спешния център.

Служителка в Триажния кабинет

Човекът разказа за тежки случаи от последните дни, красноречиво говорещи за дереджето на местното здравеопазване. Шофьорът подчерта още, че в момента двете болници в Дупница са пълни и няма места не само за болни от Ковид-19. Посочи също, че в триажния кабинет, отворен преди няколко дни в сградата на бившия юндом, в понеделник няма дежурен лекар и се търсят доброволци.

„От съжаление качваме болните по етажите на Транспортна и Военна болница. Носенето на болни не е мой ангажимент, аз съм до вратата. Въпреки това ги качваме по някакъв начин – със санитари, с близките! Само че това е вече 8 месеца! Сега какво да правим, като от вратата към отделението нямаш право да влизаш?! Досега се налагаше да носим по няколко пъти дневно – минимум по 5 души, а преди 4 дни имахме 11 случая! А като станат 30 случая на ден, какво ще правим?! Ако трябва да ги качваме, хората не могат да ходят, зле са, какво правим до 4-тия етаж?! Ако човекът е над 100 кила, какво правим?! И днес имахме проблем тук, в Ортопедия!

Триажният кабинет в Дупница

Звъннахме предварително, но никой не чакаше! Опитахме да се обадим отново! Звъняхме, звъняхме, излязоха две медицински сестри и казват: „Какво да го правим?!” Какво да го правим, не знам. Звъняхме 15-20 минути на звънеца, вътре се караха нещо, спореха и не излезе никой!”, разказа Марин Йорданов. И продължи: „Сега няма места и е най-лесно! Докарахме човек с кръвоизлив, с температура, бял като платно! В „Спешна помощ”, долу в частната болница, казват: „Няма места”. Звъня на д-р Бачев, трябвало той да разреши! Казах им: „Аз ви оставям човека! Аз нито има къде да го закарам, нито мога да го оставя навън в градинката!” Добре че д-р Бачев намерил едно място в Хирургия! Ако няма място в Хирургия, какво правим?! Човекът е с кръвоизлив! Възрастен! На четвъртия етаж в Транспортна е Ковид отделението – от партера, от ТУБ-а, го местиха във Вътрешно, на първия етаж, после на втория етаж, сега вече Господ знае!… Те настаняваха болни от Ковид-19 и във Вътрешно! Сега като всичко е болно – и шофьори, и сестри, и доктори, и тука, при нас, и навсякъде, какво правим?! И кой да ги носи тия хора, къде да ги оставяме?! Никой не си мръдна пръста, иначе си дават награди?! В триажния кабинет няма доктор! Там не е назначен доктор и търсят доброволци – някой да отиде за без пари! Защо няма асансьори в наш`та болница?! 70 години някой да направи нещо?! Е как се носят по стълбите хора?! Хора над 100 кила как се носят?! Било за рентген, било за каквото и да е?! Нали има шефове! Нали има управници община, Общински съвет, кмет, заместник-кметове, председател на Общинския съвет?! Някой да направи нещо и Ковид отделенията да са на партерен етаж! Пета година ще започна тука! Мълчах, мълчах, мълчах, докога да мълча?! 8 месеца никой не си мръдна пръста! Сега търсят доброволци! Кой ще дойде за без пари?! На хората им идва до гушата! Оня ден върнаха жена, чакахме… Ако не беше звъняла по министерството д-р Джорджева, нямаше да я приемат! Сега искаха да върнат човек, човек, който е с други проблеми, не с Ковид-19! Човек, който е с пневмония, а другите ще ги хвърляме на улицата ли?! Какво да правим?!”, заяви шофьорът. Марин Йорданов обясни, че това е една от многото му професии.

„Работех в Хемодиализата на апаратурата. Ел. техник съм по професия, учил съм висше ХТИ, но незавършено, защото заминах за Щатите. Избегах оттука, живях 25 г. в Америка и се върнах. На 60 години съм, къде да ходя?! Но това не е важно! Важното е, че всички знаят какво се случва, но си мълчат! Проблемът е, че и като говорим, няма кой да ни чуе! Никой не може да каже какво ще правим оттук нататък! Какво ще се прави, като сега няма место за никакъв болен не за Ковид болен, за никакъв болен няма място! За човек с кръвоизлив едва се намери, а ако дойдат следващите 5 или 10 случая, различни от Ковид, къде ще ги караме?!”, добави Йорданов. И подчерта: „Потърсих ви не защото искам да пишат за мен във вестника! Искам нещо да се направи! Така не може повече – тая глупотевина на четвъртия етаж да е Ковид отделението! Добре че няма изоставена сграда на 12 етажа, там да им хрумне да ги карат!” Същевременно триажният кабинет в Дупница в понеделник остана празен и без лекари. Наша репортерска проверка установи, че в кабинета няма дежурен лекар. И това е причината той да не работи. Служителката ни каза, че се очаква лекар да пристигне в 14 часа. Чакащите граждани бяха връщани да дойдат в по-късен час.

По информация на Областния кризисен щаб 46 са новите положителни проби с коронавирусна инфекция за последните 24 часа. В Кюстендил новите случаи са 38, в Дупница – 6, в Рила и Кочериново има по един положителен.

Към понеделник има 21 пациенти в Ковид отделението на Общинската болница в град Дупница. Един от тях е интубиран и в крайно тежко състояние, шестима души са в тежко, останалите пациенти са в средно тежко състояние.  Хоспитализираните лица в Ковид отделението на МБАЛ “Св. Иван Рилски 2003” град Дупница са 21. Средно тежко е състоянието на по-голяма част от пациентите, има обаче и няколко тежки случая.

Хоспитализирани в Ковид отделението на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в град Кюстендил са 43-ма души. Един от пациентите е в критично състояние, други петима са в тежко общо състояние.   Има починал мъж на 66-годишна възраст от община Кюстендил.

Юлияна КОЛЧАКОВА