Шумни тържества и веселие за Гергьовден в Перник

Много усмивки на най-обичания пролетен празник

С много веселие, с много усмчивки и празненства бе отбелязан в Пернишко най-големия, най-обичания пролетен празник-Гергьовден.

За 35-та поредна година  в село Богданов дол  се проведе събор по случай деня на овчаря. По стара традиция в този ден местните стопани извеждат своите стада и пресъздават обичая „Премуз”. В своеобразната надпревара за това кой ще издои най-голямо количество  мляко от своите овце, сили премериха трима стопани от селото.

Кметът на Богданов дол Петър Теофилов обясни, че стародавният обичай е получил нов живот преди повече от 35 години от кореняка Методи Серафимов, който днес вече е надхвърлил 60-те години. Оттогава до ден днешен съборът в Богданов дол е най-големият в пернишката община и събира гости наистина от близо и далеч. Кметът на селото споделя, че някога тук овцете в стадата са наброявали над 8 – 10 хиляди, сега са не повече от 1000. Намалели са и жителите, които са около 500. Още преди години училището в Богданов дол хлопна кепенците, но бъдеще има – селото се подмладява –тази година местните се радват на пет бебета. А това отдавна не се бе случвало, не крие радостта си Петър Теофилов.

На Гергьовден в двора на местното училище любителите на кинологията пък имаха възможността да се насладят на огромните и красиви средноазиатски овчарки.

Съборът в Богданов дол в деня на Св. Георги Победоносец е най-големият в общината. Както всяка година, автентична народна атмосфера изпълни центъра на селото, а празникът събра много жители и гости. Сред тях бяха кметът на Община Перник и областен координатор на местната структура на ПП ГЕРБ Вяра Церовска, народният представител д-р Александър Александров, заместник-кметовете Севделина Ковачева и Йордан Павлов и кметът на пернишкия квартал „Изток“ Емил Костадинов.

Тържества имаше и в пернишкия квартал „Бела вода”. С тържествена литургия жителите му посрещнаха храмовия празник на местния храм “Св. Георги”. За здраве и благополучие бяха осветени и раздадени  традиционни български питки и агнешки курбан,  приготвени от сръчните ръце на местни кулинарни майсторки.

Снимки от Гергьовден в Перник и Богданов дол