Ще се върнат ли големите ученици в клас?

  • Директори от Дупница: Няма указания от МОН по предложението за зелени сертификати

  • Учителите от Промишленото настояват за продължаване на онлайн обучението, децата разделени 50 на 50

Повечето от училищата в Дупнишко тепърва ще проучват готовността за връщане в клас на по-големите ученици. По-голямата част от учебните заведения още не са сондирали мнения за възобновяване на присъствените занятия без тестване на паралелки, в които 50% от учениците имат зелен сертификат, тоест са ваксинирани, преболедували или с антитела, установи „Вяра”. Причината е основно в това, че засега няма указания от Министерството на образованието и науката за провеждане на анкети за нагласите на родители, ученици, учители.
„Анкета не сме правили, защото не ни е възложена такава задача. По принцип учителите искат да преминем към присъствено обучение. Учениците и родителите също”, каза Елена Костадинова – директор на ПГ „Акад. С. П. Корольов” (известно като Механото) в Дупница. Относно готовността на учебното заведение, където се извърши мащабен ремонт, да посрещне учениците Костадинова посочи: „Училището е готово да посрещне учениците, ако се стигне до такова решение. Трите етажа вече са ремонтирани, сградата е санирана, ремонтът на четвъртия етаж завършва. Няма никакъв проблем учениците да се върнат в клас”.
„Не сме правили анкети, защото на този етап няма такова изискване”, лаконична бе директорката на Професионалната гимназия по хранително-вкусови и химични технологии в Дупница Виолета Стефанова.
„Аз съм за връщане в училището. На всички ни омръзна да са празни училищата. Двете ми деца са ученици и имам наблюдения и като родител. Децата по цял ден са пред компютрите, обездвижени, нямат никакъв жив контакт с връстниците си, с учителите. Липсата на общуване им се отразява зле. Но здравето е на първо място. Задължително Министерството на образованието трябва да се съобрази със становището на Министерството на здравеопазването”, каза директорът на ПГ по облекло и стопанско управление (Промишленото) в Дупница Борис Кръстев. Той коментира и тестването на учениците за Ковид-19 в училищата. „Според мен е по-удачно тестването на учениците от 1-ви до 4-ти клас да се прави от родителите. Децата са по-малки, по-изпълнителни и при тях лесно ще се проведе тестването у дома. Родителите също са отговорни и не вярвам да не направят тестовете. Докато по-големите ученици е редно да се тестват в училище. Иначе е възможно да подходят несериозно”. Промишленото е единственото училище, в което бе проведено проучване относно нагласите на учителите и учениците за възобновяване на присъственото обучение. Зам.-директорката Денка Новачка проведе проучването по време на педагогическия съвет в сряда. „Около 80% от педагогическия персонал са за това онлайн обучението да продължи. Казаха, че в тоя пик на болестта не бива да се рискува. Много от тях преболедуваха и още се съвземат. Класните ръководители са провели проучване за нагласите на учениците. Съотношението е 50 на 50 за дистанционно и присъствено обучение. Имаме 9 паралелки, а проучването е направено в 6, тъй като трима учители отсъстват по болест. От предпочитащите присъствено един клас са казали, че искат да се върнат в училище, но без тестване, един клас иска да се върне, като се прави тестване, и един клас е заявил, че е за присъствено обучение, без да уточнява дали е съгласен на тестване, или не, вероятно приемат това, че трябва да се тестват”, обясни Денка Новачка.
„Не са правени анкети. Много е висока заболеваемостта в областта, за да се премине към присъствено обучение на по-големите ученици и в момента само 1., 2., 3. и 4. клас са в училище. Добре е да се изчака да спадне ръстът на заболелите. Следващата седмица ще имаме яснота за нагласите на учениците и родителите, при нас много бързо може да се извърши проучване. Класните ръководители много бързо могат да направят проучване”, бе отговорът на Анастасия Баракова – директор на СУ „Христо Ботев” – Бобов дол.
Същевременно стана ясно, че ако поне половината от учениците в една паралелка имат зелен сертификат, те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани. Това означава да имат валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR. Останалите ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за COVID-19, за да бъдат изследвани те два пъти в седмицата, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).
От МОН уточняват, че това е записано в актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които бяха утвърдени със съвместна заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката днес.
Новите правила разрешават на частните училища сами да закупуват тестове за учениците от 5-и до 12-и клас, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването (МЗ), които важат и за тези, купувани от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката (МОН) да предостави на частните училища безплатни тестове, когато такива бъдат осигурени от МЗ.
МОН предложи посочените две промени, за да ускори връщането в училище на колкото може повече ученици въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега.
По данни от информационната система на МЗ ваксинираните ученици в страната са 6,84 процента. Преболедувалите ученици от 5-и до 12-и клас са малко над 19 000. МОН не разполага с данни за учениците с антитела.
Регионалните управления на образованието в страната бяха информирани за промените още днес. Очаква се училищата, които изпълняват новите условия, поне частично да възстановят присъственото обучение за учениците от 5-и до 12-и клас още от понеделник, 29 ноември т.г., информират от МОН.

Юлияна КОЛЧАКОВА