Югозападът пак пламна! 5 пожара вилняха в 40-градусовите жеги

  • Огън „глътна“ над 25 декара гори в Гърмен и Ихтиман, стигна и до къщи в Кюстендилско

  • Късмет: Дъжд гаси пламъците в труднодостъпен район край Горно Дряново

Пет пожара пламнаха за броени часове в Югозапада, на фона на екстремни жеги и температури от около 40 градуса. Огнените стихии вилняха в районите на Гърмен, Кюстендил, Ихтиман и Банско. При два от случаите – в Гърменско и в Кюстендилско, огънят е тръгнал от земеделски площи. Всички инциденти станаха на територията на Югозападното държавно предприятие. В потушаването им участваха пожарникари, местни хора, както и екипи на ЮЗДП, които са оборудвани със специализирани високопроходими автомобили.

В Гърменско пожарът пламна между селата Горно Дряново и Ковачевица. Пламъците погълнаха 20 дка иглолистни гори –насаждения от бял бор. „Сигналът за инцидента постъпи около 15,00 ч. Много бързо, за около един час ситуацията беше овладяна благодарение на адекватните действия на пожарникарите и горските служители. От селото се включиха между 30 и 50 души доброволци. По време на гасенето заваля дъжд, което допълнително помогна да се ограничи огънят“, каза за „Вяра” кметът на Горно Дряново Ибрахим Пингов, който бе сред първите, пристигнали на мястото на бедствието.

По същото време пожар вилня и край село Полска Скакавица, Кюстендилско. Огънят е засегнал и дворове на къщи в селото. Сигналът за инцидента е подаден след 14,00 часа. Противопожарните екипи са започнали гасенето на терена веднага. Около 15,00 часа заваля и дъжд. “Има пожарни, хора… Гори висока трева със смрики и тук-таме някоя къща. Локализираха го повечето, но има и още. 14 човека има в това село и всяка година някой ще запали нещо…“, коментира пред БНР кметът Димитров.

В Ихтиман пожарът е избухнал в близост до автомагистрала „Тракия”. Причината за неговото възникване е самозапалил се автомобил. Засегнати са около 5 дка горски територии.

В късния следобед пламъци избухнаха и между селата Осеново и Гостун в община Банско. Огънят обхвана около половин декар, преди да бъдат ограничен и локализиран. По същото време се подпали иглолистна гора над село Гостун.

От ЮЗДП апелираха към хората да бъдат внимателни, особено при боравене с открит огън. През следващите дни се очакват много високи температури, което в комбинация с небрежно боравене с открит огън може да доведе до сериозни пожари.

„Отправяме една огромна молба към всички хора, които посещават горски територии, да бъдат изключително внимателни. Практиката показва, че 90 процента от пожарите в момента тръгват от земеделски земи. При тези екстремно високи температури пожарът тръгва за секунди. Съветът ми е даже тази седмица хората въобще да не палят огън!“, заяви директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов.

Припомняме, че екстремален индекс за пожароопасност бе обявен за 28 юли от Националния институт по метеорология и хидрология за територията на областите Благоевград и Кюстендил.

Екстремален индекс за пожароопасност означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Пожарите са трудни за овладяване. Действията по погасяване са ограничени само по фланговете на пожара. Възможни са само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите.

През последните дни избухнаха няколко големи пожара в Югозапада. Те се разминаха без човешки жертви, но със сериозни материални загуби.

Щети за над половин милион лева нанесе пожар в складовата зона на град Кресна. Стихията се разгоря в неделя, в късния следобед. Огънят тръгнал от склад за фуражи и от база за зеленчуци.

Три екипа огнеборци от Сандански гасиха пожара. Унищожени бяха 1 бр. микробус, метално хале, 7 тона амониева селитра, брашно – 100 тона, зехтин – 2 тона, зеленчуци и друга стока. По първоначална информация късо съединение в таблото в единия склад е причина за огнения инцидент.

В същия ден – 25 юли, пожар избухна и в благоевградското село Бучино. 800 дка земеделски земи и посеви с жито бяха погълнати от огнената стихия. Пламъците изпепелиха още земеделски постройки, лек автомобил, трактор и каруца на местни жители. Най-вероятно огънят е причинен от палеж на стърнища.

Огромен пожар пламна и на старото сметище край Дупница, което бе закрито през 2017 година. То се самозапали около 18 ч. на 23 юли. Най-вероятната причина са високите температури. Предполага се, че при гниенето на битовите отпадъци се е образувал метан, който се е възпламенил.