Югозападът се вдигна на бунт: Дрънчене на черпаци, празни тенджери и тигани огласиха протеста в Дупница! На 100% загуба сме, помощ от държавата няма!

  • Бойка Тодорова от барикадите: Пет пъти вече ни затварят, стигнахме до просешка тояга! Побъркаха хората!

  • От тук се издигна министър Стойчо Кацаров и докъде ни докара, питаха над 200 ресторантьори, хотелиери, търговци и граждани

Дупнишките барикади събраха над 250 протестиращи, които излязоха с лозунга „Всички заедно! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!”. Собственици и заети в ресторанти, заведения за обществено хранене, детски центрове, фитнеси, Градския универсален магазин, йога центрове и граждани от Дупница, Сапарева баня и Бобов дол дойдоха на символичното за града място, за да изразят възмущението си от наложените мерки и заповедта на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, с която се въвежда изискването за зелени сертификати.

Лозенка Димитрова

„Аз и всички мои служители излязохме да протестираме, защото държавата направи така, че ние да не можем да работим и да осигурим препитанието си”, заяви Мирослава Владимирова – собственик на йога център и ресторант в Дупница. ”На протест сме, защото има мерки за едните, а за другите няма. Не може така! Или ще има мерки за всички, или за никой! Не е редно в ресторант да идваш със сертификат, а да ходиш в болницата, в общината, в банката, да се редиш на опашки по магазини и там да не ти трябва сертификат.

Мирослава Владимирова

На практика излиза, че ковидът избира само ресторантите, дискотеките, фитнесите и йога центровете, където хората се грижат за тялото си. И точно там атакува, а при администрацията, която е най-многобройна – не атакува. Нека да има мерки, но те трябва да важат или за всички, или за никой”. Мирослава Владимирова заяви, че реално в момента бизнесът й е неработещ и няма нищо различно от времето, в което държавата бе в пълен локдаун. „Разликата обаче е в това, че в момента ние продължаваме да сме отворени, да плащаме високите сметки за ток, заплатите и всичко останало. Имаме точно 4 поръчки на ден, като оборотът ни намаля с 95%. Държавата по никакъв начин не ни подпомага нито нас, нито нашите колеги. Не само че не сме подпомогнати, а имахме само два дни, за да се приготвим за това изискване, което въобще не е адекватен срок”.

Бойка Тодорава

Според нея, ако държавата е била заинтересована за здравето на хората, е щяла да реагира своевременно и още през лятото да предупреди какво се очаква и какви стъпки предстои да се предприемат. „При нас това не се случи. Всичко става от вчера за днес. На всичко отгоре тези мерки не важат за цялата администрация, а само за браншовете, които са потърпевши от началото на пандемията. Много от нашите колеги бяха принудени да затворят тотално, защото не издържаха”. От Дупнишките барикади тя се обърна към здравния министър д-р Ст. Кацаров, за да му припомни собствените му думи, че имунитетът на преболедувалите и натрупаните антитела са по-силни от ваксината и настоява да бъдат признати количествените тестове за антитела. ”Той беше на едно мнение, преди да стане министър, сега е на друго мнение. Явно е забравил какво е говорил само преди няколко месеца”, заяви още Владимирова. Тя декларира, че до този момент никой не се е възползвал от обещаните от министерството безплатни антигенни тестове, защото такива на територията на града няма.


Сред стотиците протестиращи бяха и търговците от Градския универсален магазин в Дупница, които за пореден път са потърпевши от наложените мерки.
„Ето тук от тези барикади се издигна и Стойчо Кацаров, когато се скачаше с думите „Кой не скача е червен!”, а сега какво да викаме? Пет пъти ни затварят и сега какво става с тези зелени сертификати, побъркаха хората. Едни лекари ти казват не се ваксинирай, други ти казват да се ваксинираш.

Ако те не бяха объркани, щеше ли да съществува това недоверие у хората и този хаос сега? Питам аз: Стойчо Кацаров ваксиниран ли е, защото каза, че има антитела. А всички останали, дето имат антитела, защо нямат зелен сертификат? Те защо трябва да се ваксинират отново. Всеки има право да прави с тялото си каквото пожелае и аз няма да се ваксинирам. Питам още Кацаров защо ги няма безплатните тестове и защо не сложат пред магазините, за да се тестват клиентите, които искат да пазаруват. Това е начин да не спира търговията и да спре тази бедност”, заяви Бойка Тодорова – една от най-дългогодишните търговки в Градския универсален магазин.Тя е категорична, че в момента всички търговци в магазина работят единствено за да плащат наем на общината и ток на ЧЕЗ. „Държавата не ни обезщетява с нищо. Явно те си мислят, че с тези сертификати са си свършили цялата работа и за тях проблемът е решен. Реално в града има 20% ваксинирани, няма и безплатни тестове. На какво прилича това, ние за колко пари работим, за да ходя аз през два дена да се тествам. Не желая и да се ваксинирам, защото нямам доверие.

От март месец миналата година до момента те не са убедили народа, че ваксината може да ги защити. Щом като казват, че ваксинираните могат да се заразяват, защо тогава да го правим? Аз съм по-безопасна за околните, ако се тествам, а не ако се ваксинирам”, категорична е Бойка Тодорова. Тя се обърна с призив към управляващите да преосмислят мерките, които принудиха хората да ровят в боклуците. „Докараха ни до просешка тояга. Ние вече се побъркахме. Не сме годни нито семействата да си гледаме, нито да се издържаме, нито да спасим себе си”, разказа с треперещ глас Тодорова.

На протеста на Дупнишките барикади бяха също собственици и служители на детските центрове от града. С плакати в ръце Лозенка Димитрова, която е управител на парти-център, и нейните деца протестираха срещу „неадекватните” ковид мерки, наложени от държавата и МЗ. „Детските центрове са затворени и не могат да функционират. Излизаме на протест с настояване за равни условия за всички. Ние сме на 100% загуба и нямаме никаква подкрепа от държавата”, сподели Димитрова.

На протеста в Дупница бяха дошли и заети в хотелиерския и ресторантьорски бизнес от съседните общини Сапарева баня и Дупница. Сервитьорка от ресторант в курортния град разказа, че по цял ден седят заедно с нейните колеги и са чисто сами в заведението. „Никой не влиза, от сутрин до вечер седим сами и се чудим докога ще продължи така. Притеснени сме, че е въпрос на време да бъдем освободени, защото няма клиенти”.


За толеранс и преосмисляне на наложените мерки настояха и младежи, които са студенти и работят в заведения, за да могат да се издържат и плащат образованието си.
След като се събраха на барикадите, за да изразят своето недоволство, бе организирано протестно шествие до сградата на Районната здравна инспекция в Дупница. Целият град бе огласен от ударите на празни тенджери, тигани, тави и черпаци, които имаха за цел да дадат сигнал на управляващите, че заетите в бранша са без работа, без препитание и обречени на глад.
Протестът бе охраняван от десетки полицаи, които бяха окупирали барикадите и съблюдаваха за спазване на реда.

Видео 1
ВИДЕО 2

ВИДЕО 3