ЮЗУ преподаватели първи се ваксинираха в новия имунизационен кабинет

Новият имунизационен кабинет в Регионалната здравна инспекция-Благоевград заработи в следобедните часове в четвъртък. 20 преподаватели от ЮЗУ „Неофит Рилски“-Благоевград получиха първата доза от ваксините на „Астра Зенека“.

В кабинета ще работят доц. д-р Екатерина Митова, преподавател по социална медицина и здравен мениджмънт във висшето училище, и медицинска сестра. Ваксините срещу Covid-19 ще се поставят по график, съобразно фазите на Националния ваксинационен план. „За мен това е предизвикателство, защото ми е интересно и от научноизследователска гледна точка, още повече първите ваксинирани ще бъдат група колеги. Впоследствие могат да се направят и някои други изследвания и сравнения“, каза за Радио Благоевград д-р Митова. По думите й 150 човека от висшето училище са заявили желание да бъдат имунизирани, в петък първа доза ще получат още 90 човека от преподавателския състав и служители. Към момента са налични 100 дози ваксини, в понеделник се очакват нови количества, включени във втората фаза.

В третата фаза ще бъдат имунизирани заетите с организацията и провеждането на предстоящите избори през април. На следващ етап ще се обяви ваксинирането на лица, които не са здравно осигурени и нямат лични лекари. Очаква се да бъде създаден  електронен портал, през който тези лица да заявят къде желаят да бъдат имунизирани.

Работното време на имунизационния кабинет ще бъде съобразено със заявките за имунизации и броя налични ваксини. Според д-р Митова за половин ден могат да бъдат направени около 30 ваксини.