Юлия Коюнджийска от «Обединени български животновъди” на първия Църногорски събор: Всички сме преживели ужаса да умъртвяват животните ни, трябва да сме единни

Моменти от тридневната програма на събора

Отец Никанор: Ремонтирани са над 10 църкви и манастири в Пернишко

С дискусията „Развитие на културно-историческия и поклоническия туризъм в Пернишко”, която се проведе в Църногорския манастир “Св. св. безсребреници Козма и Дамян” на 13 юли, стартира първият Църногорски събор „В сърцето на Граово”.

Дискусията беше организирана по инициатива на областния управител Ирена Соколова. На нея присъства и зам.-социалният министър Зорница Русинова, игуменът на църногорския манастир архимандрит Никанор .

На форума стана ясно, че етнографската област Граово ще бъде първия маршрут за поклоннически туризъм у нас. Междуведомствена група ще разработи стратегия за развитие на този вид туризъм в страната. В нея ще участват представители на министерствата на културата, туризма,  на регионалното развитие и строителството и на труда и социалните грижи.  “Развитието на поклонническия туризъм ще укрепи вярата ни и ще обедини българите на база на православието”, заяви Ирена Соколова.

Представители на изпълнителна власт, църквата , бизнеса, местната власт, неправителствени организации и учени, че трябва да се положат усилия, така че този маршрут да бъде изготвен в най-кратък срок. Отец Никанор подчерта, че с помощта на Програмата за селските райони и с подкрепата на земеделския министър Порожанов, вече са ремонтирани над 10 църкви и манастири в областта.

Зорница Русинова подчерта, че манастирите и църквите могат да привлекат млади хора по програми за младежка заетост. Според нея, манастирите и църквите могат да се включат като работодатели и чрез Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. По думите й предстои през есента 30 млн. лв. да бъдат насочени към работодателите за обучение на персонал и привличане на неактивни хора. Русинова смята още, че може да бъде предложена програма, ориентирана към културното наследство в църквите и манастирите, подобно на програмата “Мелпомена”, която подпомага българските театри. Тя посочи, че скоро в Троянския манастир е приключил проект по схемата “Ново работно място”, с възможност за реализация на 13 човека на пазара на труда чрез обучение и работа в светата обител.

Трябва да бъде подпомогнат и пилотният проект около Краище. Още в понеделник архимандрит Никанор ще внесе до министъра на културата Боил Банов искане затова. Министър Банов ще бъде подробно информиран, увери директорът на дирекция “Културно наследство” Екатерина Джумалиева. Никанор уточни, че ще внесе писмо с 6 точки, които включват искания за ускоряване на отговорите относно преписките, които се отнасят по ремонти на манастирите и църквите, както и съдействие за по-бързо съгласуване на проектите, които са одобрени от програмата за развитие на селските райони.

Истинският събор започна в събота, когато поляните в близост до Църногорския манастир “Св. св. безсребреници Козма и Дамян” събраха хиляди гости както от Перник и областта, така и от страната и чужбина, дошли на първия Църногорски събор „В сърцето на Граово”. Сред гостите на събора бяха областният управител на Перник Ирена Соколова, народният представител Александър Александров, кметовете на Перник, Брезник и останалите общини, които са част от инициативния комитет, организирал първото издание на събора,областните управители на Ловеч и Търговище, представители на политически сили и на бизнеса. На събора се изявиха над 807 самодейни състави и изпълнители от читалища, музикални училища и клубове от цялата страна, 53 формации, 13 дуети показаха своите таланти на сцената.

Празничният съботен ден започна с отслужването на света литургия за здраве и плодородие. След това Ирена Соколова, която е и председател на инициативния комитет  по организирането на този събор, поздрави всички присъстващи на събора. Тя благодари на кметовете на общините Перник, Брезник и Радомир, благодарение на чието съдействие този събор е вече факт. “Днешният ден носи посланието да съхраняваме и предаваме напред във времето традициите, фолклорното ни наследство и вярата, която ни е съхранила като народ в трудни времена. Нека това, което постигнахме и реализирахме с толкова душа и енергия, да ни събира всяка година на поляните край Гигинския манастир”, заяви Соколова и подчерта, че щом помним миналото, ще пребъдем и в бъдещето.

Съборът получи благословението на Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и  митрополит софийски.

Зам.председателят на Асоциацията „Обединени български животновъди”- Юлия Коюнджийска поздрави инициативният комитет на събора и всички присъстващи. „Изказвам благодарност на област Перник в лицето на областния управител Ирена Соколова, общините в областта и на всички организатори на Земеделското министерство, затова че този събор е вече факт. Министър Порожанов не успя да дойде днес тук, тъй като е на най-горещите точки в България, където върлува чума по дребните преживни животни. Ситуацията е тежка. Искам да знаете всички, че ние сме съпричастни към този проблем като колеги.  Преди две години нашия регион- областите Перник, Кюстендил и Благоевград също бяхме засегнати от нодурален дерматит и бруцелоза. Всички сме преживели ужаса да видим умъртвяването на животни. Това е моментът в който трябва да сме единни. Това е моят призив към всички колеги от страната. С каквото можем и ние ще помогнем”, заяви Коюнджийска.

Поздрав към присъстващите поднесе и отец Никанор.

Съборът продължи и в неделя с богата фолклорна програма. В нея се включиха над 807 самодейни състави и изпълнители от читалища, музикални училища и клубове от цялата страна, 53 формации, 13 дуети. И както се полага на празник, всички се хванаха на хорото.

Църногорският събор стана възможен с общите усилия на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България – клон Перник, областната управа и всички граовски общини.

Любомира ПЕЛОВА