Яйцето чукна 50 ст.

Дупничани: Яйцата по панагюрски се конкурират с Панагюрското златно съкровище

Юлияна КОЛЧАКОВА
Тройно увеличение на цената на яйцата в рамките на година, отчитат потребители. Според собственици на птицеферми в Дупнишко сред основните фактори за поскъпването са непосилните сметки за ток и резкия скок на всички останали разходи и консумативи.

„Най-важният фактор, определящ цените на яйцата в момента, са разходите за ел. енергия. Фуражите засега задържат цените си и нямат голямо влияние. С 50 % се увеличиха разходите в птицефермите. Нужно е много време, докато една носачка стане продуктивна, свързано е с разходи и това се отразява на цените. Зависи и от това дали яйцата се продават на дребно от производителя. Ако се продават на едро, всеки от търговците по веригата увеличава с определен процент, т. е. има и спекула. Ние продаваме само на дребно и яйцата в нашия магазин на кооперативния пазар в Дупница са по 37, 40 и 45 стотинки, в зависимост от това колко са едри”, каза Спаска Станкева – съсобственик на ферма за кокошки и пилета с бази в селата Самораново и Блажиево.

От бранша отбелязват, че в последните 2 години цената на яйцата в България е била под себестойността им. Поскъпването, започнало в страната ни през есента на миналата година, е значително по-късно спрямо увеличението на цените в Европа, посочват още птицевъди. Те са категорични, че търсенето и продажбите на яйца не са намалели. Не очакват промяна в цените.

„Засега няма спад. Яйцата са единствената животинска храна, която няма заместващ продукт. Наред със сиренето и хляба те са основна храна и се купуват. Засега не очаквам да има ново поскъпване. Поне при нас няма да има промяна”, увери Спаска Станкева.

В търговската мрежа в Дупница масово се предлагат яйца между  45 и 55 стотинки за бройка. Увеличението е почти тройно. През 2021 г. едно яйце е струвало 19 ст., а през 2022 г. – 21/23 ст. Потребителите в града с ирония коментират, че скоро яйцата по панагюрски ще се конкурират успешно с Панагюрското златно съкровище!