1/4 от лишените от свобода у нас са без присъда

Страсбург: България е сред държавите с най-малък запълнен капацитет на затворите

Почти 1/4 от всички задържани под стража в България са без влязла в сила окончателна присъда. Това сочи ежегодният доклад на Съвета на Европа, който изследва популацията в затворите и обхваща 47 държави. Данните са актуални към 31 януари 2020 г. и бяха съобщени сега.

Броят на затворниците у нас е 7340, като в сравнение с година по-рано е намалял със 126. От тях 23,4% са неосъждани на последна инстанция, сочи докладът. По този параграф България се намира по средата на статистиката непосредствено след Австрия и Германия, където 21% от задържаните са без окончателна присъда. По-голям е процентът във Финландия и Норвегия – съответно 25 и 26%. В класацията по държави се откроява Лихтенщайн, където 79 на сто от лишените от свобода са неосъждани на последна инстанция. Този процент е най-малък в Чехия – 8,5%

Най-честата причина за налагането на ефективна присъда у нас е за кражба, за което са осъдени 27% от задържаните. Този процент не се разминава значително със средния в Европа. За престъпления, свързани с трафик, лежат 16.9 на сто от затворниците в България. 15,5% пък са признати за виновни за убийство и опит за убийство. По-нисък е процентът на осъдени за престъпления, свързани с дрога – 11,8 на сто.

Доста под средното ниво за Европа се нареджа България по запълнен капацитет на местата за лишаване от свобода. У нас затворите са пригодени за 9341 души, което значи, че 21,4% от техния лимит остава непокрит. Много по-напред са държави като Германия, Норвегия, Испания и Полша, които отчитат над 86% запълнен капацитет. Затворите във Финландия, Швеция и Нидерландия пък са пълни на 97%. Пренаселени са местата за лишаване от свобода в Турция, където процентът е 127, а малко по-нисък е в Италия (120%) и Белгия (115%). Над 100% от капацитета си работят затворите още във Франция, Унгария, Румъния и Гърция.

Освен това България е сред страните с най-малък брой жени, лишени от свобода – 237 души, или 3,2% от всички затворници. Непълнолетните престъпници в затворите у нас пък са едва 30. Средната възраст в българските затвори е 39 г. Делът на по-възрастните от 50 години е 17,8%, като няма информация колко на брой са осъдените над 65-годишна възраст. Чужденците пък са едва 2,5% от всички затворници.

През 2019 г. в българските затвори е имало 21 смъртни случая, от които 3 са самоубийства. Последните са най-честата причина за смърт в местата за лишаване от свобода в Малта, Армения, Дания, Норвегия, Франция и Естония.

България се отличава и по размер на издръжката за един затворник, която е сред най-ниските в Европа – едва 5,7 евро на ден. На европейско ниво тази издръжка възлиза на 64 евро. През 2017 г. изследваните 46 държави са похарчили над 27 милиарда евро за издръжка на местата за лишаване от свобода./СЕГА