10 години затвор и глоба от 100 000 лв. за македонец, пренесъл през границата над 4 кг марихуана

Тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Йоланда Цекова, постанови присъда „лишаване от свобода“ за срок от 10 години при първоначален „строг“ режим на изтърпяване и „глоба“ в размер на 100 000 лв. по отношение на Селман Д. – гражданин на Р. Северна Македония, албанец по народност. Съдът го призна за виновен в това, че на 28.03.2021 г., в района на ГКПП „Гюешево”, без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, с управлявано от него МПС – лек автомобил „Мерцедес“, е пренесъл през границата на страната високорисково наркотично вещество – коноп (марихуана), опакован в 17 пакети, с общо тегло 4,260 кг, на обща стойност 17 040 лв. – престъпление по чл. 242, ал.2 от НК.
Съдът приспада времето, през което подсъдимият е бил задържан с мярка за неотклонение „задържане под стража“, считано от 30.03.2021 г. до влизане на присъдата в сила. Съдът отнема в полза на държавата лекия автомобил, послужил за пренасянето на високорисковото наркотично вещество, собственост на Селман Д.
Подсъдимият не се признава за виновен, като защитникът му пледира за оправдателна присъда. Заместник окръжният прокурор Ивайло Илиев пледира за осъдителна присъда и наказание близо до средния размер за това престъпление – „лишаване от свобода“ за срок от 12 години и половина и глоба в размер на 150 000 лв.
Присъдата на Окръжен съд-Кюстендил може да се обжалва и протестира пред САС в 15-дневен срок, считано от днес.
Съдът потвърди взетата по отношение на подсъдимия мярка за неотклонение „задържане под стража“. Определението подлежи на обжалване пред САС в 7-дневен срок.