10 храни, които запазват интелигентността и здравето на мозъка

Предишни изследвания откриха, че концентрацията и състоянието на лутеина в индивида е свързано с когнитивната му форма по протежение на живота

green-leafy-vegetables-1024x765

Оказва се, че пигментът лутеин в листовите зеленчуци спира деградацията на т.нар. “кристализирала интелигентност” с напредването на възрастта. “Кристализиралата интелигентност” е способността да се използва познание, опит и умения, които са били придобити през живота, пише Obekti.bg, позовавайки се на Psy Blog.

Лутеинът е жълт пигмент и естествено срещан каротеноид, който се произвежда от някои растения. Той може да бъде извлечен от зелените листни зеленчуци, къдравото зеле и особено цветята турти. Намира се в най-големи количества в:

Спанак

Къдравото зеле

Броколите

Зелето

Жълтите моркови

Мангото

Портокала

Папаята

Червените или зелените чушки

Жълтъците на яйцата

Животинските мазнини (когато животните са консумирали растения, съдържащи лутеин)

“Лутеинът се акумулира в мозъка и се отлага в мембраните на клетките, където играе неврозащитна роля.

Предишни изследвания откриха, че концентрацията и състоянието на лутеина в индивида е свързано с когнитивната му форма по протежение на живота.

Изследванията също са открили, че лутеинът се акумулира в сивото вещество на тези региони в мозъка, които отговарят за запазването на мозъчната функция при здравословното функциониране на мозъка,” обяснява д-р Марта Замрозиевич, водещият учен на изследването. Нейният екип е анализирал ефекта на лутеина върху когнитивната функция на 122 здрави възрастни между 65 и 75 години.