100% обработени протоколи: Илко Стоянов и Румен Томов отиват на балотаж в Благоевград

Илко Стоянов

Илко Стоянов (ИТН) и Румен Томов (независим) отиват на балотаж в частичните местни избори в Благоевград. Той ще се проведе на 4 юли. Кандидатът на “Има такъв народ” Стоянов печели 35,32% от гласовете, а подкрепяният от БСП, но официално независим Томов – който бе досегашен кмет на града – е получил 28,65%, съобщи зам.-председателят на Общинската избирателна комисия Йордан Симонски. Бюлетините за Стоянов са близо 6400, а за Томов – към 5200. Резултатите са при 100% обработени данни от секционните комисии, уточни Симонски.

Председателят на БСП Корнелия Нинова поздрави Румен Томов за задоволителния резултат, съобщава партийният пресцентър.

ГЕРБ остават трети. Кандидатът им Андон Тодоров, който се кандидатира като независим, издигнат от инициативен комитет, но с подкрепата на ГЕРБ и ВМРО, получава 19%.

При обявяване на кандидатурата на Тодоров през май той получи подкрепата на четирима бивши министри от ГЕРБ: Томислав Дончев, Деница Сачева и Костадин Ангелов. Тогава те отидоха лично в областния град, за да я засвидетелстват.

7 кандидати се явиха на частичните избори в Благоевград.

Румен Томов

На четвърто място е Стефан Делиов от Коалиция “Ние, гражданите” с близо 5.5%. На петото е Цвета Рангелова от “Възраждане” с 4%, шеста е Виктория Каракостова от “Демократична България – обединение” с 3.47%, седми е независимият кандидат Людмила Костадинова с 1.74%.

Избирателната активност е 27.67%. Тя е два пъти по-ниска спрямо активността на местните избори през 2019 г. За първи път вотът беше изцяло машинен в секциите над 300 избиратели. По думите на Йордан Симонски гласоподавателите са се справили с машинния вот “учудващо добре”. За първи път няма и нито една жалба или сигнал във връзка с нарушения на изборния процес до ОИК-Благоевград.