100-годишен дядо гласува в Радомир и посъветва: Кметът трябва да е близък до хората и да не пести усилия

  • Ангел Стоянов живее в Дома за възрастни хора “Свети Иван Рилски” и бе изненадан с торта за юбилея си

 

100-годишният Ангел Стоянов гласува в секцията на Дома за възрастни хора “Свети Иван Рилски” на втория тур на изборите за кмет на община Радомир. Дядо Ангел посвети своя вот на бъдещето на младите хора и идните поколения. “Моят съвет към кмета на Радомир е да бъде близък до хората и да се отнася към тях така, както иска те да се отнасят към него”. Неговите очаквания са кметът да направи всичко необходимо за хората, без да пести усилия за това. Трудовата кариера на достолепния мъж е преминала на длъжността текстилен техник.


Дядо Ангел имаше право на придружител при гласуването, но поиска да се изправи от инвалидната количка и сам да пусне бюлетината в избирателната урна. Той е много доволен от условията в дома, както и от грижите, които персоналът полага за него. “Обичам другите хора тук и те също ме обичат, което е най-важното”, завърши прочувствено възрастният човек. В началото на тази седмица, на специално тържество, организирано от ръководството на Дома за възрастни хора, дядо Ангел е отбелязал своя 100-годишен юбилей. Той е бил изненадан за рождения си ден със специална торта. Много весело настроение за празника, песни, приятни разговори и положителни емоции за юбилея са му били осигурени от останалите обитатели на дома.
Според председателя на секционната комисия в Дома за стари хора “Св. Иван Рилски” Георги Павлов, на първия тур на изборите са гласували 100% от пребиваващите в него възрастни хора. На втория тур отново всички обитатели на дома са упражнили правото си на глас. Възрастните хора в дома са се затруднили с отбелязването на преференциалния вот за общински съветници на първия тур на местните избори, поради което е имало немалък брой недействителни бюлетини, завърши Георги Павлов.

В продължение на години Домът за стари хора “Св. Иван Рилски” в Радомир е от трите еталонни държавни домове в България. Оценка 4,95 от възможно най-високата 5 е получил домът от Агенцията за социално подпомагане, на база комплексно изследване на всички показатели. Старите хора в дома се забавляват, общуват много помежду си, подкрепят се взаимно и са в добро състояние на духа, казаха самите те.
Възрастните хора са много доволни от грижите за тях, които полага ръководството на дома, начело с Донка Ваклинова, както и от медицинския персонал. Домът има капацитет от 150 места, които са заети на 100%. В дома са настанени хора от цяла България.