100 000 лв. плаща АПИ за починало бебе

Колата с пеленачето падна през необезопасен мост край Мелник

100 хил. лв. обезщетение от Агенция “Пътна инфраструктура” трябва да получи майка, заради катастрофа на мост без парапет, при която умира 6-месечното й бебе.

Трагичният инцидент е от 13 декември 2016 г. на пътя от с. Хотово към Мелник. Тогава Х. Д. пътувала към Мелник с фолксвагена си, за да закара 6-годишния си син на детска градина в Мелник. В колата било и 6-месечното й бебе. На моста “Макензен”, който е тесен и по него може да минава само една кола, фолксвагенът се ударил странично при разминаване с идваща “Алфа ромео”. От удара колата на майката полетяла в реката и се обърнала по таван, а бебето починало.

През 2018 г. жената е призната за виновна за причинена по непредпазливост смърт на бебето й. Съдът е категоричен, че тя е нарушила правилата за движение. Не е зачела предимството на навлезлия вече в моста автомобил, трябвало е да го изчака, както и не закрепила детското столче неподвижно към дясната седалка.

Х. Д. е завела дело срещу АПИ, защото мостът е бил без парапет. Три месеца по-рано при друг инцидент, парапетът вляво бил увреден и неподменен, имало само поставена лента. Експерти са категорични, че ако е имало парапет, той е щял да спре колата да не падне в реката. След инцидента вече била монтирана ограничителна система “Парапет за пешеходци”.

Делото премина през три инстанции, като на всяка бе определян различен процент на вината на АПИ и съпричиняване от страна на майката.

Според Софийския апелативен съд обезщетението за смъртта на детето трябва да е 14 000 лв., защото 90% от вината е на майката и само 10% на АПИ.

Окончателно обаче ВКС определи, че вината на Пътната агенция е 60%, а съпричиняването от страна на майката е 40%. Цялото обезщетение би трябвало да е 230 хил. лв. Като се вземе предвид степента на съпричиняване, АПИ дължи сумата 138 000 лв., но пък майката е обжалвала предното решение само до размера на 100 хил. лв., колкото и сега ще трябва да получи.