1000 жители на Кресна въстанаха срещу войната на пътя, 72-годишната Василка Стоянова проплака: Стига черни забрадки

АПИ отпуска 400 хил. лв. за повишаване безопасността на движението по път Е-79 в района

13-02-02-27

72-годишната Василка Стоянова от Кресна бе сред първите, които поискаха да се сложи край на безумията по пътя в района на Кресна.

13-02-02-24

“Стига черни забрадки в Кресна”, проплака 72-годишната Василка Стоянова на вчерашния протест в крайпътната община срещу загиналите на пътя невинни хора. Плакати с подобен призив издигнаха и стотици жители на малката община, които призоваха държавата да вземе спешни мерки за обезопасяване на участъка от главен път Е-79, който минава през града. Точно в 12 часа вчера над 1000 жители се събраха на мирно шествие по повод множеството катастрофи в района и след петминутен митинг пред сградата на общината в Кресна тръгнаха към главния път, охранявани от десетки полицаи.

13-02-02-23
Десетки полицаи охраняваха вчерашния протест на хората в Кресна.

13-02-02-21Жителите на Кресна увериха, че не са удовлетворени от обещанията на Пътната агенция и настояха за монтиране на светофари. Ако до месец не получат категоричен отговор, ще направят палатков лагер на пътя, предупредиха те. Протестиращите заявиха още, че ако до три месеца не се предприемат конкретни мерки за изграждане на неравности по международното шосе в района на Кресна, ще изсипят асфалт и сами ще си направят “легнали полицаи”.  Протестът бе подкрепен и от кмета на Кресна Николай Георгиев. Два часа след приключването на протеста стана ясно, че от Агенцията „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще бъдат отпуснати близо 400 хил. лв. за повишаване безопасността на движението по път Е-79 в гр. Кресна. През миналата година експерти по пътна безопасност направиха одит на участъка от международния път от кръстовището при Крупник до Струмяни. Предвидените мерки ще бъдат изпълнени при подобряване на метеорологичните условия. По пътната настилка през 200-250 м в началото на населеното място ще бъде поставена маркировка, предупреждаваща шофьорите да намалят скоростта до 50 км/ч. За привличане вниманието на шофьорите преди пешеходните пътеки с напречна шумяща маркировка ще бъде посочено, че е необходимо ограничаване на скоростта до 40 км/ч. Всички съществуващи пешеходни пътеки в Кресна ще станат тип „зебра“ и ще бъдат премаркирани. За да се привлече вниманието на пешеходците, ще се поставят и информационни надписи „Погледни“ с две стрелки. Указателни знаци за пешеходна пътека ще бъдат монтирани и на тротоарите. Нова пешеходна пътека тип „зебра“ и знаци ще има при ул. „Кресненски пролом“ в гр. Кресна и др.