1000 изпълнители от 40 танцови състава се надиграват на фестивала „Рила ни гледа” в Дупница

  • Хореографът Дилиана Диканска: Тази година победителите ще получат финансови награди

 

Близо 1000 изпълнители от 40 танцови състави, ансамбли и танцови групи, изучаващи народни хора, вокални групи и състави, изпълняващи български народни песни, пристигат в Дупница за участие в десетото издание на Националния фолклорен фестивал на обработените народни хора „Рила ни гледа“ на 8 юни (събота). За да бъде по-колоритна програмата, за първи път всички изяви ще бъдат само на голямата сцена в градския парк „Рила”. Във връзка с юбилея, освен наградата Гран при на кмета на общината, всички победители ще бъдат финансово стимулирани, каза хореографът и главен организатор на фестивала Дилиана Диканска. За първи път ще участват и ученици от Националното училище по танцово изкуство в София. На откриването възпитаниците на преподавателите Венета Цанова и Мирослав Гаврилов ще изпълнят 3 шопски танца – женски, мъжки и смесен. Веднага след това започват надиграването и соловите изпълнения. Както е известно, надиграването е на групи, изпълняващи народни хора, авторски и обработени танци. То ще бъде оценявано от жури в два състава. Първият състав е с председател проф. Даниела Дженева – ръководител катедра „Българска народна хореография” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. В това жури са още Мариан Василев – педагог в Националното училище по танцово изкуство, доц. Димо Енев – преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Председател на втория състав е проф. Сава Димитров – декан на Музикалния факултет в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”-София. В журито са още Ева Владимирова – редактор в Българското национално радио, и Димитър Христов – диригент на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио.

Откриването е в 10 часа на 8 юни, като в същия час започват да демонстрират уменията си и майсторите от Улицата на занаятите, която се превръща в традиция на фестивала. Поканените майстори от цяла България ще показват изработка на накити, цървули, ножове, дървообработване, направа на накити от камъни, направа на билкови мехлеми. Ще присъстват и представители на занаятите кожарство, тъкачество, майстори на накити с българска народна шевица. Улицата на занаятите ще работи и в неделя.

Награждаването е в 19 часа вечерта в събота, като в галаконцерта ще участва МФГ „Огражденска четворка”. Изявите ще закрият домакините от Представителния танцов състав и групата за фолкфитнес при НЧ „Зора 1858”-Дупница. Танцьорите ще представят постановката „Тракийска хубост”. Тя ще бъде предствена за първи път и неин хореограф и постановчик е Дилиана Диканска, музиката – компилация.

Припомняме, че фестивалът „Рила ни гледа“ се провежда ежегодно от 10 г. и е член на голямото семейство на CIOFF – Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО. Oрганизира се от община Дупница и НЧ „Зора 1858“ – гр. Дупница и протича под егидата на кмета на града.

Целта на фестивала е да възроди интереса към българския фолклор, съхраняване и популяризиране на автентичния български фолклор и стимулиране на неговото развитие в днешни дни, подпомагане на творческите контакти и обогатяване репертоара на фолклорните групи. Фестивалът има конкурсен характер. Право на участие имат танцови състави, ансамбли и танцови групи, изучаващи народни хора; вокални групи и състави, изпълняващи български народни песни.