1003 души празнуват имен ден днес в Кюстендил

1003 души от община Кюстендил празнуват на днешния 11 май, сочат данните на ГРАО. Най-голям е броят на мъжете, носещи името Кирил – 779, 163-ма са кръстени Методи, 28 – Кирчо, 17 – Киро. 14 дами са записани в кръщелното си свидетелство с името Кирилка, а 2 – с Методий.

На 11 май Българската православна църква почита паметта на Светите братя Кирил и Методий. През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука – глаголицата. Като оригинално творческо дело, тя предава удивително точно звуковите особености на българската реч и е пригодена към фонетичните особености на старобългарския език. С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги – т.нар. Изборно евангелие, Хризостомовата /Златоустовата/ литургия, Служебник /молитви и четива за различните църковни служби/, части от Псалтира и Требника. С това братята полагат основите на старобългарския литературен език.

Днес 11 май се чества като църковен празник на Светите братя Кирил и Методий, а на 24 май се отбелязва Празникът на българската просвета и култура и на славянската писменост.