Ученици представиха стихотворения, есета и разкази

Разлог отбеляза Деня на Освобождението си. Празник, дългоочакван и жадуван през дългите години на тъмнина и робство.
На 11 октомври преди 109 години с камбанен звън Разлог известява изстраданата си свобода. И тя не идва даром. Разлог плаща с кръвта на своите свидни жертви. Стотици имена, които помним и предаваме с преклонение от поколение на поколение. В еуфорията на размирните дни Разлог е опожарен и плячкосан, изземват се архивите и документацията. Първият ден на свободата потъва в страдание. Това е голямо изпитание за свободен Разлог и особено за първия кмет Владислав Каназирев, който възкресява Разлог от руините, отстоява неговата идентичност и го превръща в главен околийски център.
Празничният ден започна в 08,30 часа с тържествена света литургия в църквата „Свето Благовещение“. Службата бе водена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим и свещеници от Неврокопската епархия. Празникът продължи с вдигане на знамето на Република България, както и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски.
Венци и цветя поднесоха: от името на кмета на община Разлог – инж. Венцислав Гърменов – зам.-кмет по соц. дейности към община Разлог, д-р Мария Копанорва – председател на ОбС – Разлог, Иван Кадев – кмет на община Банско, и Костадин Загорчин – председател на ОбС – Банско, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, Николай Шушков – областен управител, политически партии и организации, учебни заведения и признателни граждани.
По време на празничната програма учениците от Разлог, които се включиха в конкурса, организиран от община Разлог и НЧ „15.09.1903-1909 г.“, посветен на годишнината от освобождението, представиха част от своите творби – стихотворения, есета и разкази. На централния площад в града е позиционирана и изложба с рисунки на участниците в конкурса. Грамоти и подаръци на участниците връчи инж. Венцислав Гърменов.