109 г. от Освобождението на града и 75 г. от създаването на Неврокопския ансамбъл отбелязаха в Гоце Делчев

109-та годишнина от Освобождението на град Гоце Делчев бе отбелязана тържествено с празнична програма.

На паметния 19 октомври през 1912 година, идва краят на петвековното робство в тогавашния град Неврокоп. Преди 109 год., българските войници от прославения Родопски отряд на генерал Стилян Ковачев, рамо до рамо с доброволческите чети на Стоян Мълчанков, Иван Ботушанов, Стоян Филипов, Пейо Яворов и Македоно-Одринското опълчение, донасят така жадуваната свобода на Неврокопския край.

Специален гост на тържествата бе президентът на Република България Румен Радев.

В знак на почит и преклонение бяха положени цветя на: паметника на Гоце Делчев в с. Попови ливади; паметника на Пейо Яворов в Градския парк; паметната плоча на ген. Константин Жостов; паметната плоча на Стоян Мълчанков; паметника на ген. Стилян Ковачев; паметната плоча на Пейо Яворов на ул. „Търговска”; паметника на Христо Ботев; паметника на Гоце Делчев на площад „Гоце Делчев” и паметника на загиналите във войните. Заупокойна молитва и благодарствен молебен в храм „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Гоце Делчев бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.

В проявите се включиха областният управител на Благоевградска област Николай Шушков, началникът на Областната дирекция на МВР – Благоевград, цялото ръководство на община Гоце Делчев, представители на политически партии, институции и организации, както и на всички учебни заведения в града. Много от учениците бяха облечени в народни носии и опълченски униформи. Под небето се развяха знамена, запяха се патриотични песни.

„Повече от 700 са неврокопчаните, които се включват в отрядите на Македоно-Одринското опълчение и участват в боевете за освобождението на Македония и Одринска Тракия. 150 са участниците в доброволческите отряди, над 300 се включват в местните чети на ВМОРО и четите на организацията, които преминават границата“, каза в приветственото си слово кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов.

За значимия принос към развитието и популяризирането на българското фолклорно изкуство и по повод 75-годишнината от неговото създаване, президентът Радев награди с плакет Св.св. Кирил и Методий“ първия ансамбъл в България – Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци.

Програмата продължи с откриването на документалната изложба „75 години Неврокопска съкровищница”, а след това с празничен концерт на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци.

По повод годишнината, Съюзът на българските музикални и танцови дейци награди Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци с „Кристално огърлие” за изключителен принос в развитието на българския фолклор, а със „Златна лира”, посмъртно, Запрю Икономов за високи художествено-творчески постижения.

Снимки: Община Гоце Делчев