11-и “а” на Випуск 1973 празнува 45 г. от завършването на дупнишката гимназия „Христо Ботев”, Митьо Николов и Емилия Иванова връчиха букет на любимата учителка Мария Грънчарова

Бившите съученици пред гимназията

С полет от Лондон специално за срещата пристигна Ели Ковачева

11-и “а” на Випуск 1973 на ПГ „Христо Ботев” (сега Гимназия „Христо Ботев”) в Дупница празнува 45 г. от завършването. Бизнесменът Митьо Николов и Емилия Иванова – бивша секретарка на читалище „Христо Ботев” в града, подариха красив букет цветя на любимата учителка по литература Мария Грънчарова. Двамата занесоха цветята в дома на педагожката, която вече е на достолепната 85-годишна възраст и не можа да присъства на празника. Това не й пречи да е в кондиция и да трогне с писмо бившите си възпитаници. По традиция преди веселата част в местно заведение „абитуриентите” се събраха в двора на гимназията и направиха поредната си снимка пред учебното заведение.

„Тъй като абитуриентската ни вечер беше на 22 май 1973 г., сега срещата ни беше на 19 май в местен ресторант. Това беше юбилейна среща – 45 години от завършването. Преди срещата организаторите – Митьо Николов и Емилия Иванова, връчиха красив букет цветя на любимата учителка по литература Мария Грънчарова, която бе възпрепятствана да присъства. За поздрав тя изпрати вълнуващо писмо, което бе прочетено на срещата: „Честит 19 май 2018 г. на випуск 1955 г. 11-и „а” клас! Скъпи деца, вече родители с внучета! Радвам се, че цените приятелството си от ПГ „Хр. Ботев“ и се събирате всяка година! Връзката ни с любимата Дупница и незабравимата гимназия е дълбока! Тя е нашето житейско гнездо. От него поехме пътя към знанието. С Дупница е свързан споменът за нашето детство и младост, за първото влюбване и първата любов, за първата целувка и нашите бащи и майки, за тяхното достойнство, което продължаваме, за отговорността в живота, която поехме…“, е написала възрастната учителка.

„За съжаление този път бяхме само 10 души. Това като че ли бе „клас на колела“: Направо от летището – с полет от Лондон – пристигна специално за срещата Ели Ковачева. Кръстосвайки Сандански и София, дойде Венетка Гюрова. Най-голяма бе групата от София – Илия Пастушански, Никола Мишев – мениджър в НК „Железопътна инфраструктура“, Илко Грънчаров – художник-педагог и аз. Като домакини се почувстваха фармацевтката Светла Костадинова и Тома Камберов, който има частен бизнес. Затова и разговорът се завъртя най-много около пътешествия и забележителности – Париж, Лондон, Дубай, Бари, Токио и пр. Естествено – за Дупница, гимназията, любимите учители, както и за посребрените коси, но и за блясъка в очите и т.н.”, разказа за сбирката Емилия Маркова. Съучениците й допълниха, че са били клас на отличници, поели след завършването по достойни пътища, довели ги до по-големи или по-малки успехи. Повечето от бившите единайсетокласници не само че са завършили висше образование, но стигнали до позиции, каквито заемат немного хора. Илия Пастушански е мениджър в голяма верига бензиностанции. Никола Мишев – мениджър в НК „Железопътна инфраструктура“, бивш депутат от Кюстендилска област от СДС. Илко Грънчаров е художник-педагог. Емилия Маркова е бивша лидерка на КНСБ в Дупница, която от години работи като експерт в централата на синдиката в София. Всяка година през май класът празнува раздялата си с ученическата скамейка.