1,1 млн. домакинства могат да останат без ток в Япония

В случай на студена зима през 2022-2023 г., недостигът на електроенергия в Япония може да достигне еквивалента на 1,1 домакинства, съобщи вестник „Никкей”.Според изданието, ръководството на Министерството на икономиката, промишлеността и търговията смята, че е възможно да настъпи „криза”, съизмерима с тази след земетресението през 2011 г.

„За осигуряване на стабилно електроснабдяване в зоната на столицата, която включва Токио и съседните префектури, обслужвани от енергийната компания ТЕРСО, е необходим резерв от 3%, а в случай на студена зима се предвижда марж от – 0,6%.

Правителството на Япония е обезпокоено, че следващата зима може да бъде най-тежката за страната – след аварията в АЕЦ „Фукушима” през 2012 г., с оглед осигуряването на столичния регион с електроенергия. В тази връзка през седмицата правителството ще се събере за първи път през последните 5 г. на специално заседание, посветено на осигуряването на електроенергия. Информацията бе потвърдена от генералния секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно.

Проблеми с електричеството в столичния район се очакват още това лято, а през зимата те ще засегнат различни региони на страната. Този отоплителен сезон може да се окаже най-трудният за страната от 2012 г. насам. Правителството може да изиска от енергийните компании да рестартират старите топлоелектрически централи, които бяха спрени поради изтичане на експлоатационния им срок, както и да рестартират максимално атомните електроцентрали. Освен това енергийните дружества ще бъдат задължени да предупреждават населението и предприятията за възникващи затруднения в доставките на електроенергия.

Като причини се посочват повишаващите се цени на втечнения природен газ и нарастващите опасения за стабилността на доставките на електроенергия. /БГНЕС