11 одобрени проекта за близо 100 хил. лева в конкурса “Обичам природата и аз участвам” в община Кюстендил

Националната кампания „Чиста околна среда“ обхваща 9 села, училище и детска градина

11 проекта на територията на Община Кюстендил на обща стойност 99 629, 38 лева бяха одобрени в конкурса “Обичам природата и аз участвам” в рамките на ежегодната национална кампания „Чиста околна среда“. Кампанията се провежда от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за 18-та поредна година.

Сред одобрените за финансиране дейности в Община Кюстендил са изграждането на слънчев кът в с. Радловци на обща стойност 9980,50лв и зона за отдих в село Скриняно за 9969,60лв.

Общо 9 995лв. ще бъдат насочени към село Граница. За  облагородяване на кът за отдих в централната част на с. Буново са предвидени  9 999,08лв. Предстои благоустрояване на зелените площи и обновяване на зона за отдих в с. Ново село за 9 844,30лв.

В село Соволяно  ще бъде извършен основен ремонт и възстановяване на зона за отдих в парка на стойност 9920лв . Общината предвижда още ремонт и благоустрояване на детска площадка и кът за отдих в село Жиленци за 10 000 лв. 9985лв. ще отидат за спорт и отдих в с. Нови чифлик. За зелени кът в с. Копиловци  са спечелени 9 989,10лв.Община Кюстендил ще изгради още зелена зона в училищния двор от ОУ Проф. Марин Дринов-Кюстендил за 4 996,80лв. и

и ще реализира проекта „Играя и уча на открито”  в ДГ “Еделвайс”- Кюстендил“ , чрез спечелените 4 950лв.

Целта на кампанията „Чиста околна среда – 2021г.“ е да изгради обществено отношение по въпросите, свързани с опазването на околната среда, да повиши екологичната култура и загрижеността към мястото, в което живеем. С реализацията на дейностите по Националната кампания „Чиста околна среда – 2021г.” се цели реновиране и/или създаване на нови паркови пространства, залесяване и засаждане на почистени площи, създаване и възстановяване на зони за отдих, ремонтиране на детски и спортни съоръжения и други.

Краси Ценкова