11 участници ще има на благотворителния базар в ГУМ в Дупница, 9 заявиха подкрепа за Цвети и Калоян

Управителят на ГУМ Цветанка Вуковска с Янина Борисова, представител на най-дейния участник на миналогодишния великденски базар

Под знака на надеждата, че усмивката отново ще изгрее на лицата на Цвети от Яхиново и Калоян от Дупница, ще премине благотворителният великденски базар в ГУМ – Дупница, съобщиха от ръководството на магазина.

Както „Вяра” писа, великденският базар “Да възкресим добрината” ще се проведе на 29 март от 15,30 часа.

За участие са се записали от БЧК, Центърът за рехабилитация и интеграция, Професионалната гимназия по хранително-вкусови и химични технологии, ОУ „Св.св. Кирил и Методий”, детска градина №4 „Детелина”, ОУ „Христаки Павлович”, детска градина № 6 „Зора”, детска ясла „Пролет”, училището в село Крайници, Центърът за обществена подкрепа и гимназия „Христо Ботев.

Под знака на каузата „Цветен живот за Цвети” ще премине инициативата за центъра за рехабилитация и интеграция, ОУ „Христаки Павлович”, детска градина „Зора”, училището в село Крайници и гимназия „Христо Бонев” .

Специално за Калоян парички, продавайки своите произведения, ще събират учители и възпитаници на ПГХВХТ, ОУ „Св.св. Кирил и Методий” и детска градина №4 „Детелина”.

И Цвети, и Калоян ще бъдат подкрепени от ЦОП.

Събитието за БЧК ще премине под мотото „Деца подаряват усмивки за деца в неравностойно положение”, а за детска ясла „Пролет” – „Свеж въздух”.

Всеки ще може да се включи в благотворителната кауза, като посети втория етаж на ГУМ в четвъртък от 15,30 часа и купи от изложените по щандовете великденска декорация и други пъстри красоти. Всичко е дело на детските ръце, подпомогнати в изработването от родители и учители.

Провеждането на благотворителен базар в ГУМ – Дупница се превърна в традиция. Инициативата детски учебни заведения да събират пари, продавайки ръчно изработени изделия, стартира през Великден миналата година. ГУМ предостави пространство за благотворителен базар и за първи юни, последното издание на инициативата, която се осъществява и с подкрепата на община Дупница, беше на Коледа.

„Освен хубавите каузи, които подкрепяме, ценното на благотворителните базари, организирани в ГУМ, е, че учим децата не просто на благотворителност, но и на труд. Правейки изделията, които после се продават, те не само помагат, но дават и частица от себе си за каузата. Лесно е да поставим кутиите и в тях да се пускат парички. А в изработката се включват деца, родители и учители, което е красиво”, обясни за вестник „Вяра” управителката на ГУМ Цветанка Вуковска. За благотворителния базар от магазина ще предоставят между 9 и 12 щанда.

Припомняме, че 18-годишният Калоян Александров от Дупница се нуждае от 100 000 лв., за да проходи. Той остава с парализирани долни крайници след лекарска грешка при операция в областта на гръбначния стълб. През май Калоян трябва да бъде абитуриент, а добрата новина е, че лекарите дават 95% гаранция, че той ще проходи, но за това са нужни 100 000 лв.

Цветомира Гущерова от дупнишкото село Яхиново пък има нужда от трансплантация на нов бъбрек, за което са й нужни 24 000 евро, иначе тя е изправена пред угрозата да разчита на хемодиализата.