11,5 млн. лв. за ремонт на пътя през Конявската планина

Правителството осигури 11,5 млн. лв. за ремонт на част от пътя през Конявската планина – от село Цървеняно до границата с Пернишка област и от с. Коняво в посока село Горна Козница. Това обяви народният представител от ГЕРБ Кирил Калфин в присъствието на областния управител на Кюстендил Виктор Янев и кмета на общината Петър Паунов.

„Строителството ще започне до седмица. Смятам, че това трябва да правим, когато нещо сме свършили и то е видимо – да се появим пред хората. Нямаме намерение да манипулираме и залъгваме. Благодарим за разбирането на правителството към Кюстендил, което ни костваше много усилия. Кюстендил и кюстендилци го заслужават. Искаме нашите деца да живеят в град Кюстендил“, каза Кирил Калфин.

Той уточни, че пътят през Конявската планина трябва да се ремонтира на три етапа, за които са осигурени парите, като ремонтните работи трябва да приключат до зимата.

С решение на Министерския съвет се отмени разрешението за проучване на златодобивните дружества, което касаеше общините Кюстендил, Трекляно и Земен.

„Искам за пореден път да изразя личната си благодарност към министър-председателя, както и към министър Петкова. Въпреки цялостната загриженост за инвестиционните процеси, решението беше едно: и при най-малкото съмнение за безопасността на територията и екологичната среда – това разрешение за проучване да бъде отменено. Още преди година и половина тогавашният министър Димов възложи и до ден днешен се следят показателите, които са от реката, идваща от Босилеград, заради съмненията за процесите, които се случват в тамошните мини. Оттук нататък всеки от нас ще може да бъде спокоен за здравето на нашите съграждани и гости. Ще можем да развиваме и перспективните проекти в областта на екологичния туризъм, както, разбира се, и земеделието в Овощната градина на България. Благодаря на всички, които бяхме заедно в тази кауза и за това, че бяхме сплотени. За пореден път благодаря на премиера и на екипа на Министерския съвет, защото показаха, че няма корпоративни интереси, които да са над интересите на хората и над интересите на кюстендилци. Отново Кюстендил бе сложен като водещ приоритет в националната политика и нашият глас бе чут, всичките ни аргументи бяха изслушани и проверени“, заяви кметът Петър Паунов.

„Беше един труден период, през който преминахме. През разговори и преговори и доказване на правотата, която ние имахме и знаехме, че така трябва да бъде. Показахме за сетен път, че за нас най-важни са животът и здравето на хората. Запазвайки здравето, запазвайки живота, запазвайки околната среда, ние показахме, че имаме грижата това да се случва“, обясни народният представител Калфин.

В края на пресконференцията кметът Паунов припомни, че състоянието на екологичната среда в Кюстендилско е част от преговорния процес за присъединяване на Сърбия в ЕС. „Условията за безопасност на нашата екологична среда са заложени в преговорите за присъединяване на Сърбия“, подчерта градоначалникът на Кюстендил.