120 автомобила и десетки мотоциклети бяха показани на ретро парад в Перник

Голямата награда получи автомобил „Ягуар“, произведен през 1965 г.

120 автомобила и десетки мотоциклети бяха показани на площад „Кракра“ на ретро парада, организиран от автомобилен ретро клуб “Авангард”, с подкрепата на община Перник и под патронажа на кмета Станислав Владимиров. Любителите на класически автомобили имаха възможността да се докоснат и да се снимат с различни марки автомобили от цял свят – американски, европейски, японски, автомобили от бившия социалистически лагер.

Сред тях бяха мерцедеси, „Ягуар”, опели, „Форд Мустанг”, „Шевролет Монте Карло”, „Волво”, „Рено”, „Додж”, „Буик”, както и познатите „Волга”, „Москвич”, „Лада” и трабанти. Най-старият автомобил на ретро парада бе „Москвич” от 1953 г., който привлече погледите на перничани. Събитието бе открито от секретаря на община Перник Мартин Жлябинков, който благодари на участниците и им пожела успех. „Щастлив съм, че Перник е домакин на едно толкова интересно и различно събитие. Няма как да не съм радостен и от факта, че основен двигател за това то да се случи е пернишкият автомобилен ретро клуб “Авангард”, добави секретарят на община Перник.

На участниците в събитието бяха раздадени много награди от организаторите и спонсорите. Голямата награда – купа на кмета на община Перник, получи автомобил марка „Ягуар“, произведен през 1965 г. Колата, която е отлично запазена, бе една от най-големите атракции за перничани, които търпеливо изчакваха, за да се докоснат до нея. Раздадени бяха и награди „Златен винкел“, както и награда на Volkswagen клуб България. Специални благодарствени плакети получиха кметът на община Перник Станислав Владимиров и секретарят на общината Мартин Жлябинков.

„Благодаря на клуб „Авангард“ и всички организатори, които направиха един страхотен празник в Перник. Погледнете това море от страхотни автомобили, на които перничани можем да се насладим днес“, каза кметът на община Перник Станислав Владимиров. Той добави, че му се е паднала тежка задача да избере един от толкова интересни и атрактивни автомобили и мотоциклети. „Изборът бе труден, но ягуарът от 1965 г. ми направи най-голямо впечатление и искам да поздравя собственика му и да му връча голямата награда“, каза още градоначалникът. Той заяви, че събитието ще бъде превърнато в традиция и всяка година ще бъде все по-атрактивно и голямо.