• По време на честването бяха наградени децата, класирани на призови места в олимпиади и състезания, и техните учители

  • Вярвайте в себе си, за да постигнете и непостижимото, обърна се към учениците директорът Бистра Стойкова

125 години от основаването на Основно училище „Неофит Рилски” отбелязаха учениците и учителите в учебното заведение в Дупница. Юбилеят, съчетан с патронния празник на училището, бе в салона на театър „Невена Коканова” и започна с химна на страната и посрещане на школското знаме. В началото на тържеството присъстващите бяха поздравени от Общинския духов оркестър с ръководители Иван Начов и Йордан Христов, чиито възпитаници изпълниха всеучилищния химн „Върви, народе възродени”.


„125 години носим с достойнство и чест името на своя патрон, пламенния родолюбец, великия духовен водач, просветител и книжовник Неофит Рилски. 125 години училището ни е люлка на знания и мъдрост, на полет към духовност и просвещение”, посочи в словото си директорът на училището Бистра Стойкова.
Тя приветства с „добре дошли” присъстващите на тържеството пенсионирани учители на учебното заведение, сред които дългогодишният директор Стефан Чавеев. Отдаде почит и уважение и на починалите преподаватели, работили в училище „Неофит Рилски”.
„Този ден е дългоочакван и особено радостен и щастлив за нас, защото след тези трудни пандемични години, години на болести, стрес, на изолация и безнадежност отново сме тук всички заедно- учители, родители, ученици, възпитаници, приятели на училището. За да празнуваме, за да покажем таланта и постиженията на нашите ученици и техните учители, за да се върнем отново към най-изконните национални ценности.
Искам да изкажа огромната си благодарност към всички преподаватели, служители, членове на ръководството на училището, които в тези трудни времена преминаха с достойнство през всички изпитания, през болести и страдания и днес са на своя пост и изпълняват достойно и отговорно професионалния си и човешки дълг. Благодаря ви, колеги, за търпението, за грижите, за всеотдайността. Пожелавам ви много здраве, сили и енергия, да се радвате на обичта и уважението на своите ученици и да се гордеете с успехите и постиженията им”, посочи в словото си Бистра Стойкова.
Директорката пожела на учениците да растат здрави, силни и жизнерадостни. И ги посъветва: „Бъдете любознателни, отговорни и целеустремени. Вярвайте неотменно в себе си и следвайте мечтите си, за да имате успешна реализация в живота и постигнете и непостижимото”.
„В тези трудни времена на напрежение, на борба за оцеляване, на крушение на ценностите и бездуховие се нуждаем повече от всякога от вас, от вашата подкрепа. Затова ви пожелавам здраве, благополучие и успех в изпълнението на най-отговорната мисия – да бъдеш добър родител. Разчитаме на вас и вярвам, че ще успеем заедно да въздигнем отново образованието и духовността като висша ценност, за да имат успех и просперитет нашите деца и за да я има и пребъде България”, обърна се към родителите Бистра Стойкова.
Поздравителен адрес и плакет от името на Регионалното управление на образованието в Кюстендил поднесе Гергана Паргова – експерт в инспектората и бивш учител в училище „Неофит Рилски”. „Истински учител е този, който строи мостове, а след това ги разрушава, за да могат учениците да построят собствени мостове”, каза Гергана Паргова.
По време на честването бяха наградени учениците, класирани на призови места в областни, национални и международни олимпиади и състезания, и техните учители.
Празникът продължи с концерт, в който се включиха талантливи деца от училището.

Юлияна КОЛЧАКОВА