13 преподаватели от НБУ откриха изложба в Дупница с пластики на 3D принтер, разгледаха ги бившият кмет на Бистрица В. Бански, Цветанка Христова, актьорът Иван Божков…

Участниците в изложбата проф. Екатерина Русинова, доц. Калина Христова и доц. Ралица Мирчева (вляво) заедно с Елка Мирчева, Момчил Мирчев и Катя Йоцова.

 

11 преподаватели и двама докторанти от НБУ откриха изложба под наслов „Майски вдъхновения“ в Дупница. Участваха проф. Екатерина Русинова, доц. Валентин Савчев, доц. Моника Попова, доц. Константин Вълчев, доц. Ралица Мирчева, доц. Калина Христова, доц. Венцислав Занков, ас. Дамян Дамянов, ас. Христина Дякова, преподавателите Станимир Божилов и Васил Ангелов и докторантите Габриела Тончева и Виолета Здравкова. Те представят общо 18 картини, пет пластики и една скулптура. Части на една от пластиките са изработени на 3D принтер. Друга във форма на снимачна камера е изписана с надписи и рисунки, които със сигурност ще ви разсмеят.

Скулптура на доц. Валентин Савчев

На откриването присъстваха проф. Екатерина Русинова, доц. д-р Калина Христова и доц. д-р Ралица Мирчева, която бе и куратор на изложбата. Сред гостите бяха и Елка Мирчева – майка на Ралица, и Момчил Мирчев, който също бе дошъл на откриването. Той не участва в изложбата, тъй като е преподавател в друго учебно заведение. Скулпторът обаче обеща тази есен да гостува с нова изложба в залите на галерията.

„Идеята е да представим нашия департамент, за нас е чест да открием Майските празници на културата с изложбата „Майски вдъхновения“, заяви Ралица Мирчева. „Участниците преподават в Департамент „Изящни изкуства“ на НБУ. Департаментът обединява преподаватели, които са изявени творци в областта на рисунката, живописта, скулптурата, графиката, илюстрацията, плаката, графичния дизайн, керамиката, художественото стъкло, стенописа, мозайката, витража, мултимедийните изкуства и сценичния дизайн. Освен като преподаватели публиката тук може да се запознае и с техния активен творчески живот като художници – скулптори, графици – това е уникалното, а и за пръв път стъпваме на ваша сцена, така че това е сериозен момент в съвременното изкуство“, допълни тя и увери, че идва с удоволствие в галерията. Ралица Мирчева припомни, че миналата година с баща й и брат й са имали изложба. На откриването присъстваха бившият кмет два мандата на с. Бистрица Васил Бански, актьорът Иван Божков със съпругата си, Цветанка Христова, Васил Соколов от Сапарева баня, а от общината – Радостина Данаилова, Тодор Петков и др. От името на кмета инж. Методи Чимев уредникът на галерията връчи 13 поздравителни адреса към всеки един от участниците. Организаторите на изложбата почерпиха гостите с бяло и червено вино и соленки.