14 съветници в Благоевград блокират инвестиции във ВиК мрежата на 10 общини в Пиринско, отказаха да изпратят кмета Камбитов на събрание на водната асоциация

 

Против бяха Милан Богдански, Антон Асийски, Гергана Янчева, Владимир Елезов, Кирил Ваклинов, Валери Смиленов, Злата Ризова

 

За втори път опозицията в ОбС-Благоевград отказа да упълномощи кмета Атанас Камбитов да участва в Общото събрание на Асоциацията по ВиК.

В дневния ред на извънредното заседание на местния парламент беше заложено само едно предложение, състоящо се от 5 точки, касаещи именно участие на градоначалника в предстоящото на 21 февруари заседание на асоциацията, гласуване за приемане на годишния отчет за 2017 г. и приемане на бюджет за 2018 г. на асоциацията, както и приемане на Общата и Подробната инвестиционна програма на ВиК асоциацията за 2018 г.

Против предложението на кмета гласуваха съветниците Милан Богдански, Антон Асийски, Гергана Янчева, Владимир Елезов, Кирил Ваклинов, Валери Смиленов, Злата Ризова. С „въздържал се“ гласуваха Андон Тодоров, Цветозар Балабанов, Янка Шейтанска, Александър Стойков, Калоян Ханджийски, Сашо Милчев и Георги Васев. Така на практика може да се окаже, че с това наглед безобидно решение 14-те народни избраници спират инвестиции за стотици хиляди левове във ВиК мрежата на общините Благоевград, Симитли, Разлог, Банско, Белица, Якоруда, Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча, коментираха от общината.

Делът на община Благоевград във ВиК асоциацията е 33%. За да има кворум и да може да се проведе Общото събрание на асоциацията, са нужни 67% от всички членове да присъстват. Простата сметка показва, че след решението на благоевградските избраници е достатъчно дори най-малката община да не изпрати свой представител и събранието ще бъде провалено.

„С гласа си 14-те общински съветници в Благоевград може да направят невъзможен ремонта и реконструкцията на ВиК мрежи и съоръжения в изброените общини на територията, която обслужва „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград. Освен това пари няма как да бъдат инвестирани и в ремонт и модернизиране на пречиствателните станции за питейни води в Благоевград и Сатовча и пречиствателната станция за отпадни води в Благоевград. На територията на община Благоевград част от инвестиционната програма на водното дружество предвижда ремонт на главния водопровод на града и водопроводната мрежа на жк „Запад“, селата Еленово, Падеш и Изгрев. В програмата са заложени и подмяна на водопровод и канализация по улиците „Мелник“ и „Стара планина“ в областния център, чиито жители преди време помолиха за това пред Общинския съвет. Въпреки че тогава съветниците демонстрираха загриженост и готовност да решат проблема на хората, днес заеха коренно противоположна позиция”, обясниха от общината.

В същото време общинският съветник от „Партия на зелените” Андон Тодоров и председателят на ОбС Радослав Тасков влязоха  в остър спор. Тодоров заяви, че Радослав Тасков продължава да нарушава правилника и че внесените от ПП „Партия на зелените“ предложения за избор на ОбС шеф на ротационен принцип не се разглеждат. „Никога не съм имал амбиции за председател на Общинския съвет, няма да имам и занапред. Аз съм човек от бизнеса, не ме интересува председателският пост“, заоправдава се съветникът Андон Тодоров. Тасков отвърна, че според него си изпълнява съвестно задълженията и се съгласи, че в залата наистина има хора, които ще се справят добре с председателския пост.