С прерастваща в традиция възстановка на посрещането на командира на IV Мариoполски полк майор Иван Павлович Орлински Дупница отбеляза 144 –годишнината от освобождението си от турско робство.

Заради противоепидемичните мерки и ремонта на улица „Николаевска”, по която преди повече от век руският ескадрон тържествено влиза в града, шествието на свободата тръгна от площад „Развесена върба”, а не от района на Рибарника и ул. „Орлинска” в Горна махала, както беше в предишните няколко години.

Възстановката започна с възгласите „Идат! Идат!“ на най-малките участници в пресъздаването на събитията – деца от фолклорния ансамбъл „Дупница 2000“ с гл. хореограф и ръководител  Воин Войнов, който и тази година бе сред основните организатори на празника. Така както Никола Лазарков – краевед и очевидец на освобождението от 2 януари 1878 г. (стар стил, а по нов стил -14 януари 1878 г.), описва съдбовните моменти в своите спомени, майор Орлински бе посрещнат от местни свещеници. В ролята на Орлински отново влезе танцьор от ансамбъл „Дупница 2000“, който възвести свободата и целуна кръста, носен от отец Иван Айдаров, пресъздал образа на отец Сакеларий. Танцьорки от ансамбъла поднесоха хляб и сол и раздадоха цветни букетчета на освободителите.

Сред посрещачите на пл. „Развесена върба” бяха кметът Методи Чимев, председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов, служители в общинската администрация и Историческия музей, общински съветници, представители на читалищата, ученици, граждани. Със свои фолклорни изпълнения района огласиха музикантите с ръководител Иван Начов от Сапарева баня.

Посрещнало руските войници, множеството се отправи към мемориала на дупнишките опълченци пред Дома на техниката. Свободата на съгражданите си честити кметът Чимев. „Трябва да се гордеем, че нашата свобода не ни е дадена даром. Тя беше извоювана след продължили векове самоотвержени битки. Знайте, помнете и пазете историята. Тя ни учи, че можем да постигнем всичко, когато сме заедно, когато сме обединени от обща кауза в името на нашия многовековен град Дупница”, подчерта градоначалникът.

За паметните събития отпреди 144 г. припомни уредникът в музея Емил Севдин. Историкът акцентира на заслугата на градските първенци от онова време даскал – Христо Димитров, монах дядо Никифор, йеромонах хаджи Гавраил, Захари Аргиров, Величко Хаджиангелов, Васил Мазников, Димитър Чуков, Димитър Бисеров, Оджа Асеов, Исак Израилов, Хаим Хаджидавидов, Лиачи Хаджидавидов и Махмуд Алач, организирали функционалността и осигурили ред в града чрез полицейско присъствие до установяването на официалната власт. На паметната плоча на опълченците бяха поднесени венци от името на общината и Общинския съвет, цветя оставиха и граждани.

Тържеството продължи с културна програма. В нея се включиха Валерия Попева, Дария Михалчева, Симона Караманска, Ива Зарова, Киара Стефанова, певческа фолклорна група от с. Самораново, вокални групи от СЕУ”Св. Паисий Хилендарски” в Дупница, духовият оркестър на града.
Преди шествието и тържеството в центъра представители на общинската управа почетоха майор Орлински с поднасяне на венци на неговата паметна плоча на ул. „Орлинска“.

Юлияна КОЛЧАКОВА