15-годишният Марсел Бибишков: На върха на щастието съм, че станах част от отбора, който би „орлите“ като гост

Ще дам всичко от себе си за оцеляването в Ефбет лига, заяви наследникът на именитата футболна фамилия след дебюта си в Пирин

 

Пирин спря Лудогорец в битката за първото място. “Орлетата” си тръгнаха с трите точки от Разград, побеждавайки с 1:0 в мач от 22-ия кръг на efbet Лига.
В паметния за „орлетата“ мач дебют направи 15-годишният Марсел Бибишков, израснал в Марикостиново и Петрич. Младият талант имаше отличен шанс в добавеното време на двубоя да отбележи, но негов удар бе спасен от вратаря на Лудогорец Серджио Падт.
Марсел е син на известния български футболист Крум Бибишков, който на 16-годишна възраст бе привлечен н европейския колос Байерн Мюнхен, премина и през други български отбори – Левски, Пирин, Беласица, Марек, Литекс, Берое, а впоследствие и в чужбина – в португалското първенство, облече и националната фланелка на отбора на България, когато селекционер бе футболист номер 1 за всички времена в България Христо Стоичков. Дядото на Марсел – Георги Бибишков, е легенда на петричкия футбол и голмайстор на отбора, когато за първи път влезе в А група през 1980-1984 г.
Марсел Крумов Бибишков е роден на 4.11.2007 г. На 4-годишна възраст се увлича по футболната топка под ръководството на баща си Крум Бибишков, който цяло живот е играл на поста централен нападател. Първите стъпки във футбола прави в школата на ДИТ София при треньора Ясен Даскалов в продължение на 5 г. Веднага след това заминава за Торонто, Канада. Първоначално негов треньор там е К. Бибишков в частната академия Фърст Академи в периода 2016-2017 г. После подписва договор като юноша с ФК Торонто при треньора Тери Дънфилд – около 2 г. През март 2019 г. отива на проби в италианския гранд Милан. Поканен е с още няколко футболисти от частната школа на баща му. Одобрен е след една седмица пробен период, но липсата на навършени 16 г. е пречка за оставане в Италия и се завръща отново в школата на баща му. Впоследствие попада в полезрението на футболна академия Риека (Хърватска). Придружен от баща си, заминава за там, започвайки да играе в местния юношески състав. Причина за завръщането му от Хърватска е невъзможността да се уредят документите му за официални срещи.
Участник е в юношеския национален отбор U-15 и U-16 с треньор Калоян Георгиев. Става голмайстор на турнир в Хърватска, като вкарва два гола срещу Република Северна Македония и един срещу Узбекистан.
Президентът на Пирин (Благоевград) Станислав Манолев му отправя покана да играе в мъжкия отбор независимо от възрастта му. Младият талант приема и така се стига до най-хубавия миг в кариерата му досега – официален дебют с мъжкия отбор на Пирин (Благоевград) срещу Лудогорец (Разград).
Това бе причина да се свържем с него за ексклузивно интервю, на което най-младият от футболната фамилия Бибишкови се отзова с удоволствие, отговаряйки задълбочено и откровено.

Марсел, честито! Макар и 15-годишен, ти беше в полезрението на футболна България след дебюта ти в мъжкия футбол. Как приемаш всичко това?

– Много съм щастлив, че ми бе оказано доверие от треньорския щаб начело със старши треньора Христо Янев. Всички в съблекалнята ме поздравиха. На върха на щастието съм, че станах част от отбора, който спечели три точки не срещу кой да е, а срещу най-именития български отбор Лудогорец, и то като гост. През цялата седмица наблюдавахме видеозаписи на досега изиграни срещи на „орлите“. За мен те са един много класен отбор, ненапразно всяка година са представители на България за различните турнири в Европа. Нашият ст. треньор изготви схема на игра и тактика, които се оказаха много успешни и всички видяха как спечелихме трите точки, така важни в този труден момент аз Пирин.

Имаше ли някакви притеснения преди мача?

– Честно казано леко се притеснявах, но щом се появих на терена, всичко изчезна и търсех начин да се изявя и да направя добро впечатление с играта си.

Какво бе настроението след последния съдийски сигнал?

– Всички бяхме много щастливи – от ръководители до футболисти и обслужващ персонал. Победихме не кой да е, а шампиона на България. Този мач ще остане паметен в моята кариера.

Получи ли поздравления, и откъде, след успеха в Разград?

– Да, много хора ме поздравиха. Разбира се, не ме пропуснаха всички роднини по бащина и майчина линия.

Докога смяташ да носиш фланелката на Пирин?

– На този етап съм се отдал изцяло на отбора, в който играя и ще дам всичко от себе си за оцеляването в Ефбет Лига.

Известни ли са ти успехите на баща ти Крум и на дядо ти Георги Бибишкови?

– Известно ми е всичко, чувал съм много хубави неща от различни страни и се гордея с тях.

Как смяташ да надминеш техните успехи?

– На сто процента ще дам всичко от себе си по време на тренировките и при участия в официални срещи.

Кои отбори и футболисти са ти на сърце и са твои идоли?

– Най-много обичам Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед. Любимци са ми Карим Бензема и Марк Ръшфорд, в България мой идол е Тодор Неделев.

За какво си мечтае Марсел Бибишков?

– Да съм жив и здрав, да не ме преследват контузии, да премина през всички национални възрастови групи на България и да нося националната фланелка по европейски терени, а защо не и на световно първенство.

Какво ще пожелаеш на петричани и на феновете на Пирин?

– На петричани – завръщане на мъжкия отбор на ОФК Беласица в А група, където им е мястото, защото знам, че фланелката на петричкия тим са носили и баща ми Крум и дядо ми Георги. На феновете на Пирин – спокойно оставане в групата и през следващото първенство.

Ташко СУЛЬОТОВ