15 000 лв. събраха ротарианци и приятели за нова цигулка на талантливата самоковка Диана Чаушева

Няма невъзможни неща, когато в името на добра кауза се обединят хора с големи сърца! Доказателство са събраните средства в размер от 15 000 лв. от Ротарианските клубове в страната за закупуване на нова цигулка на младата и талантлива Диана Чаушева от Самоков.

Желанието на ротарианците е да подарят усмивка на Диана, за да продължава да върви все така уверено и умело в света на музиката и да оставя след себе си много успехи и награди. Самата тя е продължителка на цяло семейство музиканти.

„Девизът на Ротари е „За безкористна служба”! Благодарение на всички приятели ротарианци, Дистрикт гуверньор Виолина Костова  и бизнес приятели, нашето талантливо дете Диана Чаушева ще покорява върхове! Думите са излишни, благодарностите са многобройни – към всички ротариански клубове и приятели! Вярваме, че светът ще бъде по-хубав с музиката на Диана, а ние всички ще се радваме, че с много малко сме допринесли за тази мисия!“, написа в социалните мрежи президентът на Ротари клуба в гр.Самоков Владимир Василев.

Диана Чаушева на 6-годишна възраст започва да учи цигулка в класа на г-жа Благородна Танева в НМУ „Любомир Пипков“- гр.София. Някои от последните ѝ награди през 2021 и 2022 година са: Четвърта награда от Международния цигулков конкурс „PiccoloViolinoMagico“, Италия, Втора награда от Международния цигулков конкурс “Thecolorsofmusic”, Латвия, Втора награда от Международния конкурс „OPUS“ 2021, Краков, Полша, трета награда от Международния конкурс за млади цигулари “LeonidKogan”, Брюксел, Белгия, Първа награда от Международния цигулков конкурс “Young Paganini”, Легница, Полша, Първа награда във втора възрастова група и Голямата награда на „Кантусфирмус“, Трета награда и стипендия на Министерство на културата от Международния конкурс за камерни ансамбли и индивидуални изпълнители „Проф.АсенДиамандиев“- к.к. Боровец, Трета награда от„IlonaFeher International ViolinCompetition“, Будапеща, Унгария и Стипендия на фондация „Йордан Камджалов“. Получава отличие от министъра на културата г-н Боил Банов в навечерието на 24 май през 2018г. по повод на изявата ѝ на „Срещата на върха” в София пред всички министри на държавите членки на Европейския съюз. Била е солист на OrchestraD`ArchiArrigoni, Италия, камерен оркестър AnimaMusicae, Унгария, камерен оркестър „Софийски солисти“, Шуменска филхармония, камерен оркестър „Орфей“, камерата „Орфика“ към НБУ и др.

През есента на 2022 г. 15-годишната Диана Чаушева стана големият победител в конкурса “Концертино Прага”. БНР е продуцент на конкурсните записи на младата българска цигуларка. Конкурсът е за музиканти до 18 години и се организира всяка година от Чешкото радио в партньорство с “Еврорадио”.