150 работнички напускат италианската обувна фабрика „А.М. Shoes” в Дупница, кроячката Биляна Димитрова: Ние сме роби

Ние сме роби на държавата България”, каза Биляна Димитрова (първата от ляво надясно)

 

Фирмата не е обявена в несъстоятелност, така че хората ще получат заплатите си от Фонда за гарантирани вземания, каза директорът на Инспекцията по труда Валентин Златински

Имам да получавам около 1 500 лв., обещават ни едно, законът бил съвсем различен, каза  машинен оператор Соня Божилова

 

Близо 150 души напускат обувната фабрика „А.М. Shoes” в Дупница, оставени без заплати неколкократно от работодателите си италианци.

Работничките си тръгнаха с декларации до НОИ за отпускане на гарантирани вземания

„Роби в родината си”, така нарекоха себе си някои от измамените шивачки, недоумяващи как в 21. век в европейска държава се позволява експлоатация.

Валентин Златински
Залата не можа да побере хората

„Собствениците от Италия са свързани помежду си, те използват пролуки в българските закони, закриват една фирма, разкриват друга с ново име и не плащат заплатите на работничките – едни и същи от години, на едни и същи работни места”, казаха работничките на приемна в КНСБ – Дупница.

Шивачките в „Абонданца” казаха, че не са доволни, защото никой досега не им е казал, че няма да могат да получат парите си

„Ние не сме работници, ние сме роби. Може да ни казвате роби – роби на държавата България”, категорична бе Биляна Димитрова, кроячка във фабриката.

Работничката направи извода пред омбудсмана Мая Манолова, представителите на НОИ, синдикатите и Инспекцията по труда, които бяха в Дупница, за да получат консултации на изнесената приемна.

Мая Манолова

„Плащаха ни колкото да съществуваме, да си плащаме сметките и да имаме пари за път, за транспорт до фирмата, и за парче хляб – за друго не”, добави друга от шивачките.

„Прехвърляха ни от фирма във фирма. Бяхме в „Абонданца”, за която до 26 октомври 2016 г. отговаряше Джовани Габриеле, след това минахме към „Виктория”, а накрая фирмата беше наречена “А.М. shoes”, като собственикът отново е Джовани Габриеле. Джовани за втори път ни оставя без заплати.

Първите неизплатени заплати са за август и септември 2016-а, а следващите – за декември 2017 и януари 2018 г. Другият проблем ни е, че не можем да напуснем, защото собственика го няма, за да подпише трудовите книжки и останалите документи. Не виждаме изход, 2 г. ни мотаят. Никого не го е грижа за българския народ. Това е гавра с нас, да не може да намерят един италианец, никой в държавата да не търси отговорност от него. Нямам думи”, сподели друга от работничките.

„Не сме доволни. Получихме отговори, които не очаквахме. Казаха ни, че фирма „Абонданца” е съществувала 6 месеца, а за да си получим парите, трябвало да съществува 1 г. Досега колко срещи имахме и с омбудсмана, и с инспекцията, всички ни убеждаваха, че рано или късно ще си вземем тези пари, важното е да влезе в сила законът. Само че всеки пропуска да ни каже, че първата точка от закона казва, че няма да вземем пари, защото фирмата не е съществувала 1 г. и заради това нямаме право на парите. Имам да получавам около 1500 лв. Тези пари 1 година буквално ги измизерувахме, изгладувахме, в момента, в който горе-долу стъпихме на крака, отново останахме без заплати. Имахме някаква надежда, че ще тръгне нанякъде. „Тръгва”, обещания, обещания… И накрая какво става – те ни обещават едно, законът бил съвсем различен”, разказа Соня Божилова – машинен оператор във фирмата.

Трябва да излезем и да блокираме магистралата или да отидем в София пред Народното събрание. Това се чуваше пред централата на КНСБ в Дупница, където около обяд дойдоха близо 150 шивачки в италианските фирми, оставени от работодателите си без заплати. Измамените работнички искаха да разберат по какъв начин могат да получат обезщетенията си и гарантирани ли са осигурителните им права. Питаха кога ще си получат заплатите, ще потърси ли някой отговорност от работодателите, които са ги експлоатирали. Залата на КНСБ не можа да побере работниците, част от които останаха в коридорите и извън сградата, докато представителите на държавните институции отговаряха на въпросите на успелите да се доберат до помещението.

„А.М. Shoes” не е обявена в несъстоятелност. Фирмата има дейност повече от една година, така че хората ще получат заплатите си от Фонда за гарантирани вземания. Деловодството на фирмата все още го има, там работниците трябва да подадат заявления за напускане поради неизплащане на заплати по чл. 327, след което могат да излязат на Бюрото по труда, в зависимост от трудовия стаж ще получават и обезщетение“, обясни директорът на Инспекцията по труда в Кюстендил Валентин Златински. Той уточни, че от инспекцията са постигнали споразумение за освобождаване на работниците с представителя на работодателя – управителя на фирмата Людмила Владимирова.

Изнервените работници бяха неприятно изненадани от новината, че възниква проблем с плащанията от „Абонданца”. Те получиха уверение от омбудсмана Манолова, че ще продължи битката, започната преди 1 г. Тя също увери работилите в „А.М. Shoes”, че ще получат обезщетенията си от Фонда за гарантиране на вземания. Предстои да се подаде искане за започване на процедура по обявяване на фирмата в несъстоятелност, което след 1 април ще направи Главна инспекция по труда. Стана ясно още, че от НОИ са дали уверение, че болничните за януари месец ще бъдат изплатени и че работниците веднага могат да започнат прекратяването на трудовите си правоотношения. Всички работнички си тръгнаха с декларации до НОИ за отпускане на гарантирани вземания. След приемната, превърнала се в импровизиран митинг, почти всички се отправиха към фирмата, за да подадат заявления за напускане, след което да се регистрират на борсата.