1500 лв. гаранция за майката и 7000 лв. за сина, обвиняеми за отглеждане на марихуана

Тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил отмени взетите от РС – Кюстендил мерки за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Д.Д. и С.И. (майка и син), като определи мерки „парична гаранция“ в размер на 1500 лв. за 69-годишната Д.Д. и в размер на 7000 лв. за 49- годишния й син С.И. Двамата са привлечени като обвиняеми за засяване и отглеждане на 267 броя растения от рода на конопа – марихуана, и за държане на съоръжение за производство на алкохолни напитки, в землището на махала „Вучковата“ на с. Вратца.

За първото престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 до 5 години и глоба от 5000 до 10 000 лв., а за второто – „лишаване от свобода“ до 3 години.

Мярката за неотклонение не е наказание, а цели обезпечаване участието на обвиняемите в наказателното производство, както и да осуети укриването им или извършване на престъпление. Размерът на гаранциите в пари имат възпиращ характер по отношение на обвиняемите, се казва в мотивите на съда. Окръжен съд-Кюстендил намира, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение за съучастие в извършване на престъпленията, по отношение и на двамата обвиняеми, но не са налице другите две предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение, а именно – няма реална опасност лицата да се укрият или да извършат друго престъпление. И двамата са неосъждани, имат постоянни адреси в община Кюстендил и престъпленията, за които са обвиняеми, не са тежки по смисъла на Наказателния кодекс.

 

Определението, с което Окръжен съд – Кюстендил взе мерки за неотклонение „парична гаранция“ по отношение на майка и син – за Д.Д. в размер на 1500 лв. и за С.И. в размер на 7000 лв., е окончателно. Двамата ще останат в ареста, докато не платят гаранциите, освен ако не са задържани на друго основание.