16 станаха случаите на COVID-19 в ромската махала на Кюстендил

  • Областният управител Виктор Янев: Заразата е дошла от двама жители на кв. „Изток”, върнали се от гурбет в Англия

 

Нови 5 положителни проби на COVID-19 са установени в община Кюстендил, информират от Областния кризисен щаб за борба с коронавируса. Четири от лицата са от кв. „Изток“. Единият положителен случай е от града, но също е свързан с квартала.

С тези случаи за последните 24 часа положителните проби за коронавирусна инфекция в област Кюстендил са общо 14. Като две от пробите, които бяха обявени във вторник, са на мъж от община Дупница и на жена от община Сапарева баня. Заразените лица в кюстендилския квартал „Изток“ към 17 юни вече са 16.

Виктор Янев

От Кризисния щаб съобщават, че още двама души са хоспитализирани в Ковид отделението на болницата в Кюстендил. Те са в средно тежко състояние и са от диагностицираните с коронавирус през вчерашния ден. Така в отделението са настанени за лечения общо трима.

Припомняме, по решение на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса, заради нарасналите случаи на заразата, се въвежда временно ограничаване на движението на територията на ромския квартал в Кюстендил. Влизането и излизането се ограничават от днес до 30.06.2020 г., във времето от 10,00 ч. до 22,00 ч.

В квартала вече са разположени 3 КПП-та, като полицаите стриктно проверяваха всеки излизащ и влизащ в махалата. На място бе и областният управител Виктор Янев. Той уточни, че наложените мерки са с цел да се ограничи разрастването на заразата.

„Само за денонощие имаме 13 случая на болни с коронавирус в махалата. След събрание на Областния оперативен кризисен щаб се направи анализ и взехме това решение, а именно да се ограничи движените на жителите от квартала след 22 ч. в период от 17 до 30 юни. Движението в квартала ще става задължително с маски, както на откритите и закрити места. Влизането в квартала трябва да се извършва само по спешност – като снабдяване с храни. Разполагаме с информация, че заразата е дошла от двама жители на квартала, които са се завърнали наскоро от гурбет в Англия. Продължават да се търсят контактните лица, продължават да се търсят тези, които са били в близък контакт с новозаразените, за да може да обхванем всички, така че да не се разпространява епидемията на територията на областта. Наложихме мерките, съобразявайки се с народопсихологията на съгражданите ни. Както знаете, след премахването на мерките се забеляза едно хаотично движение навсякъде, без маски и без спазване на дистанция“, коментира областният управител Виктор Янев, който увери, че предстоят разговори с жителите на кв. „Изток”.