160 души минаха на безплатни очни прегледи в Дупница, повечето са с катаракта

Д-р В. Петрова: зачестява късогледството при децата

Очни лекари направиха безплатни прегледи на 80 деца и 80 възрастни от Дупница. Консултациите са част от Националната скринингова кампания „Зрението е всичко! Прегледай се!“. Инициативата е на Българския лекарски съюз, Българското дружество по офталмология и „Байер България”, съвместно с общините в страната. Мобилната лаборатория, в която се преглеждаха пенсионерите, бе разположена пред входа на Поликлиниката в Дупница. За децата до 18 години пък имаше обособен специален кабинет.


Интересът към кампанията е бил толкова голям, че още към обяд  в деня за записване местата за прегледи вече са били изчерпани. Д-р Виктория Петрова и колегите й д-р Вероника Цанкова, д-р Деница Чолакова и д-р Николина Андонова преглеждаха очите на дупничани. „В последните години зачестяват заболяванията на диабетна ретинопатия, макова дегенерация, глаукома, катаракта. Нашата цел е да хванем тези заболявания в ранен стадий, тъй като те вече са лечими“, заяви пред „Вяра“ д-р Петрова от Очна болница “Зора“ в София. По думите й в България все още пациентите се обръщат късно към офталмолозите: „Те изчакват много, не правят профилактични прегледи навреме. Търсят специализирана очна помощ чак тогава, когато зрението им падне твърде много“. Д-р Петрова отчете, че голям процент от дупнишките пациенти, които е прегледала, са с катаракта.


„Имаме и няколко пациенти с глаукома, които ние установихме за първи път. Те не знаеха. Имаме и два случая с макова дегенерация. Затова препоръчвам на възрастните поне веднъж годишно да си правят профилактични очни прегледи, най-вече за превенция на глаукома. Това е така, защото повишеното очно налягане дълги години може да няма никакви симптоми. Късен симптом е падане на зрението, затова са необходими прегледите. Колегите, които преглеждат децата в специален кабинет, също откриха заболявания и при тях като мързеливо око“, каза още лекарката. Тя даде важни препоръки и към родителите:
„Задължително родителите трябва да водят децата си на очен преглед, преди да навършат една годинка, както и на 3-годишна възраст. Когато детето им е на 7 години, преди да започне училище, подобен преглед също е задължителен. Лечението на детските очни заболявания като страбизма и мързеливото око има успех в ранна детска възраст, преди 7 и 10-годишна възраст“.
Запитана за сигналите, които показват, че едно дете има нужда от офталмолог, д-р Петрова отговори: „Най-често това са търкане на очичките, накланяне на главата на една страна и кривене, което обаче невинаги е задължително да имаме изкривяване на окото в една или друга посока, за да имаме проблем. Много често децата имат мързеливо око, без въобще да знаят. Това е така, тъй като с другото око виждат много добре, а с едното слабо. Няма никакви външни белези, че едното око изостава в своето развитие. Точно затова трябва да се правят редовни профилактични очни прегледи“. Очната специалистка беше категорична, че има голям процент на зачестяване на миопията, или иначе казано – късогледството, при децата. Причината за това е масовото навлизане на смартфоните и таблетите в ежедневието на малките.

„Децата много приближават предметите до очите си несъзнателно. Това прекомерно взиране наблизо стимулира конвергенцията и увеличава процентите на миопия. Затова ние съветваме да има режим на дигитални устройства не повече от час – час и половина за целия ден сумарно. Добре е това време да се разделя на три пъти по 20 минути. Но в никакъв случай седенето пред тези техники не трябва да е с часове. Това е много вредно не само за очите, а и за мозъка на детето и подрастващия му организъм. Също така съветваме децата основно да работят на компютър или да гледат телевизия. Смартфоните и таблетите са много по-вредни за зрението, отколкото компютрите, лаптопите и таблетите“, завърши д-р Виктория Петрова.
Докато чакаше ред, дупничанинът Сталин Михайлов сподели, че страда от диабет: „Ходих до Поликлиниката във връзка с диабета и ме посъветваха да си направя профилактичен преглед. Отдавна имам проблеми и със зрението. През 2008 г. ми сложиха леща на лявото око и оттогава с него виждам малко по-добре. С дясното обаче съм го закъсал и почти не виждам. Не ходя редовно на очни прегледи. Дано тези млади лекари ми предпишат някакви лекарства, които да ми помогнат да подобря зрението си“, изрази надежда пенсионерът, който в продължение на 44 години е работил като заварчик.
16-годишният Стефан пък чакаше на другата опашка.
„Засега не се оплаквам и не мисля, че имам някакви проблеми със зрението. Все пак съм млад и смятам, че виждам добре. Чух за тази кампания и реших все пак да проверя очите си“, каза той.
Имаше и немалко родители, които бяха довели малките си деца за преглед. Младо семейство сподели, че всяка година водят при очен лекар сина си, който е на 8 години.
„Знаем колко вредни за очите на децата са новите телефони и се опитваме да ограничаваме сина си в това отношение. Децата обаче гледат едно от друго и вече всички имат такива „играчки“. Досега не са открили проблем на нашето дете, дано и след този преглед да е така“, казаха младите родители.

Димитър ИКОНОМОВ