Monday, July 22, 2024
HomeРегионПерник17-годишната Ния от Перник стана посланик за един ден

17-годишната Ния от Перник стана посланик за един ден

„Ако бях посланик за един ден, щях да финансирам специални курсове за средните училища. Тяхната цел ще бъде да обучават децата на готварство, шиене и други важни умения. Тъй като и момчетата, и момичетата редовно се занимават с тези дейности, те ще престанат да ги свързват само с жените“. Тази идея на 17-годишната Ния от Перник й донесе победата в конкурса за есе на британското посолство в София „Посланик за един ден“. Другите две победителки са Есперанса Найденова от Вълчедръм, ИпекКьосеибиш от Русе.

Не се страхувайте да отстоявате позициите си дори когато срещате съпротива и неодобрение. Бъдете уверени в себе си, само така ще постигнете промяната към по-добро, към която всички се стремим. Образованието е в основата на пътя към развитието. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова посрещна на „Дондуков“ 2 победителките в инициативата „Посланик за един ден“. Йотова запозна с дейността си Есперанса, Ипеки Ния. Момичетата споделиха своето мнение по широк кръг от въпроси – от равенството между мъжете и жените до войната в Украйна.

Конкурсът, създаден преди шест години от бившия британския посланик в България Ема Хопкинс по повод Международния ден на жената, окуражава българските момичета да изразят своите възгледи по значими за обществото въпроси и да разгърнат потенциала си. От началото си „Посланик за един ден“ се провежда под патронажа на вицепрезидента Йотова. Темата на тазгодишното издание на конкурса беше „Да прегърнем равенството“. Въпросът, по който желаещите на възраст от 14 до 18 години писаха есе в рамките на 250 думи, беше: Ако бяхте посланик за един ден, как бихте насърчили равенството между жените и мъжете в България?

Победителките се включиха в работното ежедневие на вицепрезидента Йотова и на британския посланик Роб Диксън. Срещнаха се със заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова, с представители на УНИЦЕФ и на Асоциация „Анимус“. Трите момичета се срещнаха и с посланиците на Ирландия, Албания, Финландия и Пакистан. Имаха обучителен курс по лидерски умения.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular