17-годишната Йоана от Кюстендил отново превзе сцената на „Гласът на България“, разплака мастър Лечев

Талантливата 17- годишната Йоана Сашова от Кюстендил отново превзе сцената на „Гласът на България“. Този път синеоката хубавица се пребори във фолклорен двубой с народната песен “Лале ли си, зюмбюл ли си” над народна певица от Бургас- Николета Дойчева.

Навръх Великден тяхното ангелско изпълнение завладя и разтърси треньори и зрители. Всички занемяха пред уникалното изпълнение на Йоана и 29- годишната Николета на народната песен “Лале ли си, зюмбюл ли си”. Двете успяха да изпълнят заръката на своя треньор Графа и накараха всички в залата и пред малкия екран да се почувстват горди, че са българи. Под силното въздействие на великолепните женски гласове Камелия замълча, а мастър Лечев извади кърпичка и попи сълзите си. „Като спра да рева, може би ще кажа нещо. Единственото, което мога да кажа, е красота в чист вид“, коментира Иван Лечев и допълни, че неговият фаворит е Николета.

„Много беше специално това, което направихте. Когато на тази сцена се изпълнява фолклор, в нашите души започват да звънят по-дълбоки струни. Беше много магическо“, бяха думите на Михаела Филева.

„Момичета, това удря директно в сърцето! То това не се коментира това, се преживява! Това се чувства и аз го почувствах! И на мен не ми се говори. Вие сте една магия!“, каза със сълзи в очите Камелия.

Вокалният треньор на Йоана и Николета-Графа, беше буквално разбит от изпълнението им и трудно в началото намираше думи, с които иска да говори!

„Бях сигурен, че ще въздействате на мен , на треньорите, на публиката, но надминахте очакванията ми! Все едно два ангела бяха слезли на Земята и пееха! Това решение ми се струва невъзможно. Йоана, ти не си народна певица, но изпя перфектно тази песен, затова избирам теб“, съобщи Влади Ампов с треперещ глас, а преди това кюстендилското момиче заяви скромно- Аз бих искала да продължа, защото живея с музиката и тя живее в мен. Бих искала да споделя емоциите си с всеки един в тази зала и се радвам, че успях да стигна до тук!

Николета също продължи напред, след като Михаела я открадна в своя отбор. Това е вторият голям успех в музикалната надпревара за кюстендилския славей Йоана, чийто дебют на сцената на шоуто събра над 3 милиона гледания и се превърна в истинска сензация в социалните мрежи. Нейната версия на поп-фолк хита на Преслава „Не идвай“ я направи известна за броени часове, а за успеха си тя благодари на Бог, в когото силно вярва от дете.

17-годишната кюстендилка и при първото си появяване на сцената на „Гласът на България“ грабна жури и публика. Преди да излезе на сцената, зрителите пред телевизорите разбраха, че тя е от ромски произход и че е доста притеснена от това. Излезе и притеснена на сцената, но само след миг изправи на крака цялата публика и накара четиримата треньори да се обърнат, за да видят кое момиче изпълнява великолепно песента “Feeling good” на Майкъл Бубле. Последва и второ изпълнение на Йоана, помолена от журито, което остана повече от впечатлено. Тя взе в ръце китара, под чийто съпровод изригна на сцената и предизвика истински фурор, изпълнявайки песента “Не идвай” на Преслава, направена под собствен аранжимент.

Йоана Сашова е родена на 29 август 2002 г. в Кюстендил в семейството на музиканта Иван Сашов, който е флейтист, кларинетист от известната група „Три звезди“. Обучението си Йоана осъществява в класа по народно пеене на Адела Харалампиева в НЧ „Братство 1869”. Тя е солист във фолклорна формация „Фолк- Арт“. Носител е на множество първи награди от национални конкурси. А през 2016 и 2017 г. е стипендиант на фондация „К. Стефанов“. Ученичка е в ОУ „Даскал Димитри“ в Кюстендил, в паралелка с музикално пеене, специалност народно пеене.

Краси Ценкова